Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


CJUE: Costul ochelarilor de vedere trebuie decontat de angajator

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 4 ianuarie 2023

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis pe 22 decembrie că ochelarii de vedere destinați celor care lucrează cu un monitor trebuie furnizați lucrătorilor de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile aferente, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului. Decizia a fost semnalată și sintetizată de Asociația VeDemJust

Totul a pornit de la solicitarea unui angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări Cluj. Acesta și-a dat în judecată angajatorul, care i-a respins cererea de decontare a costului ochelarilor de vedere, adică  2.629 lei. Tribunalul Cluj a respins acțiunea pentru motivul că nu erau îndeplinite condițiile pentru obținerea rambursării solicitate, în măsura în care articolul 14 din Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 nu ar conferi dreptul la rambursarea costului unui dispozitiv de corecție special, ci numai la furnizarea unui astfel de dispozitiv dacă utilizarea sa ar fi considerată necesară.

Angajatul în cauză nu a renunțat și a formulat recurs împotriva acestei hotărâri la Curtea de Apel Cluj. Instanța a considerat că, pentru a soluționa litigiul aflat pe rolul său, este necesară interpretarea noțiunii de „aparate de corecție speciale”,

CJUE a decis că „aparatele de corecție speciale”, prevăzute de această dispoziție, includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor. Pe de altă parte, aceste „aparate de corecție speciale” nu se limitează la aparate utilizate exclusiv la locul de muncă.

Totodată, instanța europeană a decis că un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii