Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ciucă şi preşedintele Egiptului au convenit creșterea exportului de cereale româneşti pe piaţa egipteană

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2023 Etichete: , ,

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, au convenit duminică, la Cairo, să crească exportul de cereale româneşti pe piaţa egipteană. Preşedintele El-Sisi a mulţumit pentru sprijinul în evacuarea din Ucraina a peste 1.000 de studenţi egipteni anul trecut şi pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene în Egipt.

„Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Cairo, cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi. Întrevederea, care a avut loc la Palatul prezidenţial Al-Ittihadiya, a vizat teme precum cooperarea bilaterală în domenii economice şi sociale, dar şi impactul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Preşedintele egiptean a mulţumit, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenţi egipteni repatriaţi anul trecut, precum şi pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt”, informează Executivul.

În acest context, premierul Ciucă a evidenţiat nevoia de a sprijini fermierii români prin accesul la producţia de îngrăşăminte din Egipt necesare culturilor agricole.

Totodată, părţile au convenit să crească exporturile de cereale ale fermierilor români pe piaţa egipteană.

Cei doi înalţi oficiali au subliniat importanţa strategică a relaţiei bilaterale, care permite valorificarea poziţiei geostrategice a României în UE şi a Egiptului ca poartă de intrare în Africa şi Orientul Mijlociu.

„Din această perspectivă, a fost analizat impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securităţii regionale şi globale”, precizează executivul.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi aspecte privind procesul de pace în Orientul Mijlociu şi rolul României în facilitarea unui mediu propice în acest sens.

Cei doi oficiali au convenit să dezvolte cooperarea la nivel politic şi tehnic, în beneficiul ambelor state.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW