Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ciucă: Măsurile luate s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Veniturile au crescut și cheltuielile bugetare s-au menținut sub creșterea valorii nominale a produsului intern brut (PIB), a anunțat premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern de miercuri, 27 iulie. El a menționat că analiza execuției bugetare pentru prima jumătate a acestui an este aproape finalizată. 

„Avem mai multe subiecte pe agenda de astăzi a ședinței de guvern. O să încep prin a menționa că suntem în procesul de finalizare a analizei execuției bugetare pe prima jumătate a anului și consider necesar să subliniez că această execuție bguetară reprezintă practic radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului, în primele 6 luni. Așa cum arată datele, putem spune că, în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem față, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei și a cetățenilor s-au reflectat în creșterea veniturilor și în menținerea cheltuilelilor bugetare sub creșterea valorii nominale a produsului intern brut”, a declarat șeful Executivului.

El a adăugat că deficitul bugetar pe primele 6 luni este de 1,71% din PIB, ceea ce este un „lucru cât se poate de benefic”.

„Am constatat un lucru cât se poate de benefic – anume că deficitul bugetar pe primele 6 luni este de 1,71% din PIB. Veniturile au crescut cu 22,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem o creștere în valoare nominală de 40,3 miliarde lei.

Cheltuielile au crescut cu 14,3% menținându-se sub nivelul de creștere a veniturilor. Absorbția fondurilor europene a crescut cu 16,4% față de perioada similară a anului trecut. Reducerea deficitului – iarăși un indicator foarte important -, este 1,25%, practic, față de 2,86% în 2021”, a completat prim-ministrul.

Ciucă a mai menționat că alocările stabilite pentru programul de sprijin pentru România au avut la bază măsuri „pe care le-am urmărit astfel încât să se realizeze practic, cât se poate de concret, și anume:e-factura, radarul mărfurilor, creșterea colectării, iar anul acesta creșterea colectării arată o creștere de 0,6%. Practic, am ajuns la 8,1% din PIB față de 7,5% din PIB anul trecut. Acestea sunt cifrele, indicatorii importanți pe care i-am reținut”.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare. El a ţinut să precizeze că pe semestrul doi trebuie depuse eforturi pentru recuperarea întârzierilor în investiţii.

„Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare pe primele şase luni”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a arătat că România are un agajament de reducere a deficitului, având în vedere că este în procedură de deficit excesiv iar în primele şase luni, are o scădere de 1,15 puncte procentuale.

„Pe partea de colectare, aşa cum aţi menţionat, angajamentul este creltere a colectării de 0,5 puncte procentuale, anual. La primele 6 luni, avem 0,6 puncte procentuale iar acest trend trebuie menţinut şi întărit, prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor care sunt nonincluzive din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest”, a mai precizat ministrul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW