Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Ciucă le-a cerut social-democraţilor să nu mai vină cu „propuneri inflaţioniste” – SURSE

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, le-a solicitat celor din PSD, în şedinţa de luni, 19 septembrie, a coaliţiei de guvernare, să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor.

Ciucă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile şi insistenţa social-democraţilor pe subiectul creşterii salariilor şi pensiilor, în absenţa unor cifre şi a unor proiecţii referitoare la bugetul pe 2023, numind „inflaţioniste” propunerile PSD, au spus surse participante la şedinţă.

Solicitarea adresată colegilor de coaliţie vine în condiţiile în care chiar luni, la Iaşi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.

„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie.

În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.

Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce declara premierul vineri

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că există posibilitatea ca începând cu anul 2023 să susţină creşterea salariului minim şi a pensiilor, însă datele vor fi făcute publice doar după ce va fi disponibila proiecţia de buget pe anul 2023.

„Am susţinut de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca, începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi cum am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor.

Doar că aceste date, aşa cum este şi normal, şi responsabil, vor fi făcute publice după ce vom avea proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus premierul.

Întrebat dacă este posibil să existe o majorare şi a salariului minim şi a pensiilor, premierul Nicolae Ciucă a spus: „Este cât se poate de posibil. Există voinţa politică atât a PNL, cât şi a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”.

Şedinţa coaliţiei a inceput la 17:00, având pe ordinea de zi discuţii privind energia şi agricultura.

CITEȘTE ȘI Voucherele sociale de 50 de euro ar urma să fie acordate până în iulie 2023. Ședință în coaliția de guvernare

Foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW