Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Ciucă, de Ziua Justiției: Provocarea este să finalizăm procesul de monitorizare a României prin MCV / Mesajul ministrului Justiției

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică, 3 iulie, că „provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV și să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene”. Mesajul a fost transmis cu prilejul Zilei Justiției.

„Ziua Justiției subliniază rolul actului de justiție, al partenerilor instanțelor de judecată și al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept.Discuțiile purtate recent cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, care au vizat și progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiție.

Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene”, a adirmat șeful Executivului.

Prim-ministrul a subliniat că obiectivele în care el crede și pe care, totodată, echipa guvernamentală și le-a asumat prin Programul de Guvernare sunt „justiția în slujba cetățeanului și un sistem modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor societății și mediului de afaceri”.

El a adăugat că acestea pot fi susținute inclusiv prin proiecte finanțate prin PNRR.

„Avem posibilitatea să le susținem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Respectul față de lege, adevărul, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, imparțialitatea, integritatea și independența corpului judecătoresc și a tuturor celor aflați în slujba legii sunt valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiție adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească”, se mai arată în mesajul șefului Guvernului.

Mesajul ministrului Justiției

La rândul său, și ministrul Justiției a transmis un mesaj cu această ocazie. El a menționat că rolul Justiției nu este doar de a dezlega pricini și conflicte, de a lămuri acuzații și apărări, ci de a reuși să facă Dreptate.

„Dar capacitatea Justiției de a face Dreptate depinde de foarte multe condiționări, de la calitatea învățământului juridic superior, a nivelului de pregătire a profesorilor și absolvenților de Drept, până la raționalitatea organizării instanțelor și parchetelor și calitatea legilor adoptate de Parlament. Lista acestor condiționări ar putea continua și cu alte provocări rămase la stadiul de deziderat. De aceea, munca pentru modernizarea și perfecționarea Justiției este un fel de „maraton fără sfârșit”, un drum fără capăt, un ideal care se cere permanent urmărit”, a precizat Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul și-a exprimat încrederea că în 2022 „vom continua să marcăm progrese pe acest drum, pentru binele justițiabililor, pentru binele tuturor”.

„Succesul va atârna de cooperarea dintre cele trei puteri constituționale ale statului, dar și de disponibilitatea fiecărui profesionist implicat în actul de Justiție.

Cu toții suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene. Suntem în ceasul al 12-lea pentru a ne îndeplini acest obiectiv. De acest deziderat atârnă interese fundamentale ale cetățenilor români și ale statului român”, a adăugat liberalul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW