Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cîțu și Cîmpeanu vor cât mai repede testele pe bază de salivă în școli. Agenția Medicamentului trimite lista la ONAC luni

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2021 Etichete:

Premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au cerut luni, 4 octombrie, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) să accelereze procedura privind testele pe bază de salivă pentru depistarea infecției cu COVID-19. ANMDMR a precizat pentru Main News că va trimite o listă cu teste pe bază de salivă către ONAC chiar astăzi, 4 octombrie. 

Acum, următorul pas este ca Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate să demareze achiziția pentru aceste teste, odată ce primește lista de la ANMDMR.

Cîțu și Cîmpeanu, apel către ANMDMR

Întrebat care este stadiul achiziţiei testelor de salivă necesare pentru testarea elevilor, premierul Florin Cîțu a cerut luni, 4 octombrie, ANMDMR să accelereze procedura:

„Cred că au început procedurile. În acelaşi timp, cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare, să permită aceste teste. Până la urmă noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîţu, luni, la finalul BEx al PNL.

La rândul său, Sorin Cîmpeanu a precizat că a cerut ANMDMR să trimită documentele necesare Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) chiar astăzi.

„Atât premierul, cât și Ministerul Sănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale ca în cursul zilei de azi să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță, pentru a le transmite ONAC.

De asemenea, Ministerul Educației lucrează pentru a estima nurmărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă, care să fie administrate, conform ordinului comun al Ministerului Sănătății – Ministerului Educației, preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, din școli și grădinițe”, a declarat la rândul său ministrul Sorin Cîmpeanu luni, 4 octombrie.

Precizări de la Agenția Medicamentului

Într-un răspuns pentru Main News, ANMDMR a explicat că trebuie să identifice testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite.

Agenția a precizat pentru Main News că lista cu testele pe bază de salivă va fi trimisă chiar astăzi ONAC:

„Referitor la identificarea testelor rapide Covid din proba de salivă, ANMDMR nu a primit o solicitare în acest sens de la ONAC, însă am extras aceste teste din lista aflată pe site-ul Comisiei Europene și le-am transmis către Ministerul sănătății. În plus, am căutat în baza de date operatorii economici care distribuie produse ale producătorilor respectivi. Astăzi vom trimite această lista cu testele rapide antigen din proba de saliva și către ONAC”.

Între timp, se lucrează la estimări

Totodată, Sorin Cîmpeanu a precizat că în aceste momente se lucrează la estimarea numărului de teste necesar pentru a putea testa elevii și profesorii:

„Ministerul Educației lucrează la estimarea numărului necesar de teste de salivă care să fie administrate preșcolarilor, elevilor și angajaților”, a adăugat Cîmpeanu.

De precizat este că rezultatele pozitive date de acest tip de teste trebuie confirmat ulterior cu un test Real Time PCR, după cum a arătat acesta.

Ministrul Educației a mai punctat că Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească cerințele minime de performanță, iar testele nu vor fi omologate, ci autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare.

Context

Autoritățile au decis ca școlie să nu se mai închidă automat odată ce incidența trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori în localitate. Însă în același timp au fost adoptate și măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli.

În acest sens, a fost formulată o solicitare către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *