Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Cîțu, răspuns pentru Olguța Vasilescu: Am găsit niște legături rupte cu Comisia Europeană

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 29 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Fostul ministru al Muncii în Guvernul PSD, Lia Olguța Vasilescu, acuză guvernul liberal de cheltuieli neglijente, care vor provoca un deficit în bugetul României, și dă exemplu cumpărarea de rachete. Astfel, Guvernul Orban ar trebui să amâne facturile de anul acesta pentru anul viitor, spune Olguța Vasilescu.În replică, Florin Cîțu spune că nu este legal a o astfel de procedură și menționează că a reluat discuțiile cu Comisia Europeană după ce astea ar fi fost „rupte” în mandatele guvernării PSD.

„Noi nu suntem ticăloși, noi nu vrem să aruncăm responsabilitatea unor guvernanți pe spinarea cetățenilor din România. Cum să amâni plata unor facturi? Chiar așa? Adică sunt oameni care așteaptă prin companii, care dacă nu primesc aceste facturi trebuie să se împrumute de la bănci, să ai dobânzi, sau unele să dea faliment. Sunt oameni care au plătit contribuții la bugetul de stat și apoi companiile trebuie să primească decontarea concediilor medicale. Cum să faci așa ceva, cum să-ți permiți public? Și mie mi se pare că aici acest îndemn este un îndemn la furt sau fraudă. Nu știu, ar trebui cineva să se gândească la acel îndemn vădit al doamnei Olguța de a spune să nu se plătească facturile. Pare ceva ilegal aici. Eu așa zic. Era o metodă de lucru (a guvernului PSD – n.r.). Nu vedeți? E ceea ce ne cere să facem, e exact ceea ce au făcut ei trei ani de zile. Să amâni plăți când acești oameni au contracte cu statul și așteaptă banii, cum să faci așa ceva? Cum să-ți bați joc de oameni și de companii? Oameni care așteaptă salarii. Companiile de unde plătesc salariile respective? Din acești bani, pe care îi așteaptă că au făcut lucrările. Sunt companii care au plecat, în construcții și așa mai departe, pentru că nu primesc banii. O ticăloșie mai mare eu n-am văzut și să ai și tupeul să vii public să spui că așa ar trebui să facă un guvern… Niciodată nu faci asta! Și eu vă spun, este un îndemn la o deturnare de fonduri sau ceva ilegal, nu știu exact, dar să spui să nu se efectueze plăți ca să arăți un deficit superficial este îngrozitor”, a spus Florin Cîțu la Digi24.

Ministrul Finanțelor susține că a reluat discuțiile cu Comisia Europeană.

„Am găsit niște legături cu Comisia Europeană rupte. Am avut o discuție cu Comisia Europeană și informațiile pe care le dădeam erau noi, erau bucuroși că vorbește cineva cu ei și voi continua acest dialog cu Comisia Europeană, pentru că sunt partenerii noștri și când o să avem nevoie de ceva, acolo ne îndreptăm, nu ne îndreptăm către partea cealaltă” a spus Florin Cîțu.

Lia Olguța Vasilescu susține că nu este nicio gaură la buget și este „ absolut convinsă” că guvernul liberal nu vrea să aplice legea salarizării și pensiilor”.

„Nu este nicio gaură la buget, asta nu o spun eu ci o spune Ministerul de Finanțe, care ieri, a publicat proiecția pe 2019. Proiecția realizată este de 1022 de miliarde și estimarea publicată ieri de Ministerul de Finanțe 1040 de miliarde. Deci este un plus de 19 miliarde la buget, nu este o gaură, ca să ne înțelegem de la început. În al doilea rând aș vrea să vă spun că ei pot foarte ușor să se încadreze în deficitul sub 3% , la ora actuală este 2,8%, dar sigur  dacă ne uităm acum pe rectificare o să vedem că s-au propus niște cheltuieli care sigur o să mărească deficitul spre 4%. Pentru că vor să cumpere, de exemplu, rachete la acest sfârșit de an, de două miliarde de lei. Lucru pe care noi nu ni-l propusesem ca și guvernare. Vor, de asemenea, să dea despăgubiri la ANRP în valoare de 0,3 miliarde, rambursări la TVA către firme de 3,4 miliarde și la PNDL încă 1,8 miliarde. Deci, de odată, numai sunt primarii hoți, nu mai sunt registre duble, acum sunt bani…Eu sunt absolut convinsă că nu vor să aplice legea salarizării și pensiilor, încet, încet, încep să recunoască ce au de gând să facă. Că nu vor să dea diferența de 25% pe legea salarizării așa cum se dădea în fiecare an, iar în ceea ce privește punctul de pensie, la fel. Ne tot explică acum că este nesustenabil”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena3.

Florin Cîțu a precizat că în ciuda situației bugetului, salariile și pensiile vor fi mărite.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW