Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cîțu își schimbă atitudinea față de USR și revenirea la guvernare: Putem să vedem cum refacem coaliția

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

Premierul interimar Florin Cîțu pare să-și fi schimbat atitudinea față de cei din USR, după ce armistițiul propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă nu a avut succes nici în rândul social-democraților, nici în interiorul USR. Liderul PNL a declarat miercuri, 27 octombrie, că în continuare vor exista negocieri cu PSD și USR pentru susținerea Guvernului Ciucă în Parlament, dar vrea să aibă o discuție „bărbătească”, „față în față”, cu cei din USR, să vadă dacă mai pot guverna împreună.

„Încă se negociază cu ambele, și cu USR și cu PSD pentru susținere în Parlamentul României. Eu sper să mai avem astăzi o discuție cu USR dacă se poate. Eu știu că dl Ciucă a avut discuții telefonice și cu liderii USR, și cu PSD. În funcție de ce au convenit, PNL e în spatele dlui Ciucă 100%. Vedem care sunt concluziile (…)

Premierul desemnat are mandat să negocieze cu forțele politice. Poate veni înapoi în partid să ceară flexibilizarea mandatului când are ceva de flexibilizat, nu putem pentru nimic. Trebuie să fie o discuție cu cei de la USR, vedem în ce direcție poate să meargă această refacere a coaliției și apoi putem să ne întoarcem în partid să cerem flexibilizarea mandatului pentru acea variantă.

Dl Ciucă are nu numai disponibilitate, dar și atributul să discute cu cei de la USR. Dacă cei de la USR sunt de acord, premierul desemnat va fi însoțit de o delegație condusă de mine, dar trebuie să vedem dacă USR ar accepta această variantă. Dacă este de acord, după aceea putem să vedem cum refacem coaliția. Dar este nevoie de o discuție față în față, bărbătește, curajos, onest, să ne spunem ce avem de spus și vedem cum refacem coaliția”, a declarat Florin Cîțu miercuri, 27 octombrie, după ce a vizitat un centru de vaccinare împotriva COVID-19.

Întrebat concret dacă USR poate reveni la guvernare, Florin Cîțu a replicat „bineînțeles că poate reveni”. Asta în condițiile în care anterior premierul demis a spus că PNL nu poate guverna cu un partid care și-a dat jos propriul Guvern.

„Nu vreau să discutăm prin presă. Să avem noi discuția la aceeași masă cu cei de la USR, să punem pe masă toate problemele. Ar putea intra la guvernare după ce vom avea această discuție. E momentul să avem această discuție față în față, cu delegații ale celor două partide. Putem să avem o discuție cu USR și vedem dacă vom merge în aceeași direcție. Ce spun eu este că este momentul să avem o discuție față în față. Dl Ciucă are mandat să negocieze cu cei de USR, iar dacă ei sunt de acord, și eu sper să fie de acord, să ne așezăm la o discuție și fiecare să spună ce are de spus. Este posibil să spunem nu, nu mergem mai departe și asta e. Dar pentru perioada în care trece România nu este cazul să nu avem această discuție”, a mai spus președintele liberalilor.

Totodată, liderul liberalilor a exclus categoric intrarea social-democraților la guvernare alături de liberali – „O refacere a USL nu se poate”, a punctat premierul interimar.

Context

Prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, le-a trimis marți, 26 octombrie, liderilor PSD și USR o scrisoare deschisă prin care le-a propus încheierea unui „armistițiu politic”, pentru ca guvernul minoritar PNL – UDMR să obțină voturile necesare învestirii în Parlament.

PSD a transmis că se va alătura demersului inițiat de premierul desemnat doar în condițiile în care USR va fi de acord cu „armistițiul politic” cerut de PNL și UDMR, iar partidele de dreapta își vor asuma cele 10 măsuri propuse de social-democrați.

La rândul său, USR a respins propunerea lui Ciucă și a cerut refacerea coaliției de guvernare formată din PNL-UDMR-USR.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *