Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Cîțu, după negocierile cu PSD: A fost o discuţie bună, cu soluţii interesante. Încă nu avem concluzii

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat joi, 4 noiembrie, după negocierile cu social-democrații privind formarea unui nou guvern, că discuția a fost bună, fiind avansate și soluții interesante în cadrul acestora, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie. Pasul următor este ca delegația PNL să prezinte concluziile trase în urma negocierilor atât cu USR, cât și cu PSD în interior partidului.

„Am avut o discuție cu reprezentanții PSD despre situația în care se află România și despre soluții, în special. Despre alte proiecte care ar putea intra în programul de guvernare, proiecte importante pentru români. A fost o discuție bună, o primă discuție bună în care s-au discutat în special proiecte, obiective și am încercat să găsim soluții la criza politică. PNL a avut discuții ieri cu USR, în seara asta cu PSD. Vom merge înapoi în partid și vom prezenta concluziile”, a declarat șeful PNL după întâlnirea cu delegația PSD.

Întrebat dacă s-a ajuns la un numitor comun, Cîțu a reiterat că a fost o primă discuție și nu s-a discutat despre funcții, dar au existat „câteva variante interesante”, inclusiv varianta unui premier care să fie schimbat o dată la doi ani.

„Nu s-a ajuns la concluzii. Este o variantă care a fost pe masă. Este interesantă”, a punctat el.

Președintele PNL a mai precizat că în această seară au fost găsite „multe lucruri care pot să ne unească”, referindu-se la social-democrați.

„De exemplu, situația pe care o vedem azi în România, pentru a găsi soluții. Avem o criză în sănătate, în energie, pentru acestea avem nevoie de un guvern, e nevoie de o guvernare stabilă. Dacă reușim cu cei de la PSD să facem acest lucru, este ok”, a adăugat prim-ministrul demis.

Întrebat dacă USR mai este o variantă luată în calcul de liberali pentru guvernare, Florin Cîțu a explicat că decizia va fi luată în PNL.

„Noi mergem înapoi la PNL, prezentăm cele două variante cu plusuri și cu minusuri, iar apoi luăm decizia. Mandatul nostru a fost de a discuta cu ambele partide. Am discutat. Mergem în PNL și prezentăm cele două variante”.

Referitor la anunțul președintelui Klaus Iohannis privind declanșarea consultărilor cu partidele abia atunci când se „cristalizează o majoritate”, președintele liberalilor a subliniat că „trebuie să venim cu o soluție cât mai curând, vom vedea care este acea majoritate”.

El a mai adăugat că în această seară nu s-a discutat despre portofolii și numele posibililor miniștri, ci despre obiective.

Întrebat ce ar trebui să înțeleagă cetățenii din toată această criză și faptul că PNL negociază acum cu PSD, după ani de atacuri dure între cele două formațiuni, premierul demis s-a limitat în a da vina pe USR:

„Românii să înțeleagă că am ajuns în situația asta, pentru că foștii parteneri de guvernare au semnat moțiunea de cenzură inițiată de AUR și au dat jos un guvern, iar apoi nu am reușit să găsim majoritate în Parlament. PNL a flexibilizat mandatul de negociere, iar acum încearcă să găsească o majoritate”, a răspuns liderul liberalilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW