Cipru cere sprijinul UE pentru a opri fluxul de migranți care vin dinspre Liban
Miercuri, Cipru a cerut Uniunii Europene să întreprindă măsuri decisive pentru a opri fluxul recent de refugiați, în mare parte sirieni, care ajung pe insulă pe mare din Liban. Capacitatea insulei de primire a migranților este depășită și se află într-o situație critică, conform raportului Reuters preluat de Agerpres.
„Situaţia se înrăutăţeşte progresiv şi în ultimele zile am experimentat în esenţă un atac de bărci putrezite şi de refugiaţi care îşi pun viaţa în pericol”, a declarat Constantinos Ioannou, ministrul cipriot de interne.
În cursul acestei săptămâni, peste 600 de persoane au ajuns în Cipru, influențate de condițiile meteorologice mai favorabile. Călătoria pe mare din Liban sau Siria până în Cipru durează aproximativ 10 ore.
„Toate indiciile arată că vor continua”, a spus Ioannou la postul public de radio despre creşterea sosirilor.
Această situație este amplificată și de faptul că atenția autorităților libaneze asupra stopării migrației de-a lungul coastei lor a scăzut în ultimele luni, observă Ioannou, pe fondul tensiunilor crescute de la granița libanezo-israeliană.
Ciprul a repetat apelurile către partenerii săi din UE pentru a declara anumite zone din Siria, devastată de război, ca fiind sigure, ceea ce ar putea facilita repatrierea cetățenilor sirieni care se refugiază în Europa. De asemenea, Ioannou a exprimat dorința ca asistența acordată de UE Libanului să fie condiționată de oprirea fluxului de migranți.
În primele trei luni ale acestui an, peste 2.000 de persoane au ajuns în Cipru pe mare, în contrast cu doar 78 în aceeași perioadă a anului 2023, conform datelor oficiale. Președintele cipriot Nikos Christodoulides, în rarele sale remarci directe, a declarat că Libanul nu ar trebui să-și „exporte” problema migrației și a discutat această chestiune cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, marți.
„Traficanții le furnizează doar o busolă setată la 285 de grade, hrană și apă pentru o zi și apoi îi trimit în larg”, a adăugat Ioannou. Pe baza interviurilor cu refugiații, traficanții solicită 3.000 de dolari pentru o călătorie către Cipru, în comparație cu 7.000 de dolari pentru Italia.
foto: X
Comentarii