Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Cioloș s-a dus la Guvern cu mai mulți primari / Ce au transmis liderul USR și premierul după discuții UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

UPDATE La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis, după întrevedere, că au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ teritoriale, care pot fi accesate în condiții de transparență, echilibru și acces egal.

„Trebuie să ne asigurăm că Programul Național de Investiții Anghel Saligny va fi un instrument de finanțare complementar PNRR, astfel încât cele două resurse de dezvoltare locală să fie valorificate optim”, a declarat premierul Ciucă, citat într-un comunicat al Executivului.

Referitor la programul Saligny, Guvernul precizează că este angajat ca în baza cadrului legal să garanteze sumele minime de alocare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât să asigure dezvoltarea teritorială echilibrată, indiferent de culoarea politică a conducătorilor autorităților locale.

„În cazul PNRR, fiecare comună, oraș, municipiu din întreaga țară vor avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiții, indiferent de culoare politică. Proiectele vor fi depuse spre finanțare digital, fiecare unitate administrativ-teritorială urmând să opteze pentru oricare dintre categoriile de investiții eligibile.

Participanții au subliniat nevoia de coerență în finanțare, criterii obiective de repartizare și mecanisme de asigurare că banii s-au cheltuit corect pe fiecare proiect.

Totodată, consultările cu reprezentanții aleșilor locali privind procedurile și schemele de finanțare cu bani europeni se vor derula cu asigurarea incluzivă a implicării acestora în cadrul grupurilor de dialog la nivel ministerial care pregătesc alocările de fonduri”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Știrea inițială

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dacian Cioloş, şi o delegaţie de primari USR au avut o întâlnire marţi, 11 ianuarie, cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. La întrevedere a participat și ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Cioloș a declarat, după întrevedere, că i-a transmis prim-ministrului că cetățenii României și, în particular, cetățenii din localitățile conduse de primari din opoziție nu trebuie să fie penalizați, atunci când vine vorba despre finanțări de proiecte de investiții și de proiecte dezvoltare în general.

„Asta a fost abordarea USR dintotdeauna, și când am fost la guvern la putere, și când suntem acum: din punctul nostru de vedere, România trebuie să treacă acum într-o nouă etapă, să avem investiții pe criterii obiective și transparente. Avem nevoie de valoarea proiectelor si inainte de a fi executate, si dupa ce ele sunt executate si o dimensionare a investitiilor care se fac in functie de realitatile de pe teren si de nevoile cetatenilor, si nu de apartenenta politica”, a punctat liderul USR.

Cioloș a mai explicat că foarte mulți bani au fost risipiți pe proiecte care au fost repartizate pe criterii politice.

„Evident, nu am susținut și nu vom susține niciodată repartizarea doar pe criterii politice fara nicio evaluare apoi a felului in care s-au cheltuit banii, pentru ca s-au risipit foarte multi bani pe astfel de proiecte care au fost repartizate pe criterii politice. Noi, cât am fost în guvern, am lucrat și la PNRR și la alte programe exact în direcția aceasta, să mergem pe o abordare obiectivă și transparentă și ăsta e mesajul pe care am vrut să îl transmitem cu o delegatie de primari ai USR – ca asteptam de la acest guvern in interesul cetatenilor Romaniei si nu din alte motive, sa vedem aceasta abordare obiectiva mai ales ca Romania se angajează sa investeasca multe fonduri în anii care vin, inclusiv Programul Anghel Saligny, unde stiti ca noi am avut o rezerva nu de principiu, ci de mod de implementare a acestui program si i-am transmis domnului premier aceste asteptari pe care le avem”, a adăugat fostul premier.

Amintim că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a alocat, la mijlocul lunii decembrie 2021, peste un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale. Banii ajung la 23 de Consilii Județene, 59 de municipii, 205 orașe, și 2.769 de comune, conform unui comunicat transmis de Executiv.

În total, este vorba despre 3.057 de unități administrativ-teritoriale.

Cioloș a cerut ulterior premierului Nicolae Ciucă să explice criteriile de alocare a banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului, după ce primăriile conduse de membri USR nu au primit niciun ban.

El acuza atunci „răzbunare politică”.

„(…) la ultima alocare de 1 miliard de lei din fondul de rezervă, singurele primării care nu au primit vreun ajutor de la Guvernul PSD-PNL sunt cele cu primari USR. Pare din nou o răzbunare politică, așa cum s-a întâmplat și la ultima rectificare făcută de fostul premier Cîțu.

Guvernul României este și al locuitorilor acestor municipii, al orașelor și comunelor cu primari USR care contribuie la bugetul de stat. Răzbunarea pe cetățenii care au votat primari USR este cel puțin stupidă din partea oricărei formațiuni politice.

Îi cer premierului să dea dovadă de curaj și responsabilitate și să explice de ce crede că o parte a cetățenilor României nu merită un tratament corect și cinstit. Nicolae Ciucă trebuie să prezinte rapid cetățenilor din aceste orașe și comune criteriile de alocare a banilor din fondul de rezervă, pentru a înțelege motivele pentru care localitățile lor au fost „sărite” de la acest ajutor de iarnă de guvernul coaliției PSD-PNL”, se arăta într-o postare de pe Facebook a lui Dacian Cioloș din 18 decembrie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW