Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Cioloş, critici pentru programul Guvernului Orban: S-a strecurat o măsură de neînţeles. Se încearcă politizarea?

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Dacian Cioloş critică programul Guvernului Orban, menţionând că acesta conţine o măsură care vizează o instituţie strategică, Institutul Limbii Române. Liderul PLUS îi cere premierului desemnat să revină asupra propunerii conform căreia instituţia ar urma sa treacă de la Ministerul Educaţiei la cel al Afacerilor Externe.

„Printre măsurile din programul Guvernului Orban, multe dintre ele bune, s-a strecurat și una de neînțeles. Mai ales că ea vizează o instituție strategică de promovare a limbii române în lume, instituție care funcționează foarte bine. Concret, în programul PNL se anunță trecerea Institutului Limbii Române (ILR) de la Ministerul Educatiei, acolo unde îi e locul, la Ministerul Afacerilor Externe, mai precis la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. De ce am trece o instituție cu rol major educativ, de promovare a limbii române, în subordinea unui minister care se ocupă de politică și nu de educație? Se încearcă politizarea ILR? Cu ce scop?

Menirea Institutului Limbii Române este una pur academică.
Institutul susține funcționarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în baza acordurilor interguvernamentale, a unor înțelegeri interministeriale și/sau protocoale interinstituționale, în universități din străinătate. Ni-i închipuim pe lectorii respectivi făcând propagandă politică în acele universități? Am distruge totul.

În prezent, numărul lectoratelor de limbă română este de 54 și funcționează în țări din Europa, Africa, Asia si America de Nord.

Îl rog pe prim-ministrul desemnat Ludovic Orban să revină de urgență asupra intenției trecerii Institutului Limbii Române de la Ministerul Educației la Ministerul Afacerilor Externe. Acest institut trebuie să rămână la Educație”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW