Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu sugerează că prețul la energia termică în București ar trebui să crească / PSD București se opune

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 februarie 2022

Partidul Social Democrat are o poziție ambivalentă referitoare la criza termoficării în București. În vreme ce organizația București a social-democraților se opune categoric oricărei majorări a tarifului pentru populație, președintele partidului, Marcel Ciolacu, a oferit drept exemplu de bune practici municipiul Buzău, unde prețul gigacaloriei este în prezent de trei ori mai mare decât în Capitală.

„Ce soluţii să găsească Rafila, să discute cu Nicuşor care nu dă termia de la…. Şi se plânge că nu are bani de termie. Vă duc la municipiul Buzău, au reuşit oamenii, s-au gospodărit şi au reuşit. La Buzău e gigacaloria 400 şi nu ştiu cât de lei (n.r. – 449 lei), la Bucureşti e 130 lei (n.r. – 143 lei). Să se hotărască ce vor, să vadă unde e dezechilibrul. În Bucureşti nu poţi fără investiţii. De ce nu le-au gândit, de ce nu au venit?”, a declarat Marcel Ciolacu.

O ecuație cu multe necunoscute

Problema termoficării în București îi dă mari bătăi de cap matematicianului Nicușor Dan. Pe cât par de simple calculele, pe atât de complicate sunt rezolvările, pentru că, ne place sau nu ne place, acestea vor veni la pachet și cu costuri de imagine.

Pe lunile anterioare tariful pentru o gigacalorie a fost de 505 lei, TVA inclus, sumă din care bucureștenii aveau de achitat 164 lei, restul fiind subvenție din partea Primăriei Capitalei. După ce ANRE a aprobat Elcen, principalul producător al energiei termice în București, majorarea tarifelor cu 86%, pe cale de consecință, și Termoenergetica a solicitat o creștere de la 505 lei la 990 lei cu TVA.

Numai că, până una alta, a intrat în vigoare reducerea TVA la 5% pentru energia termică, astfel că prețul plătit de clienții Termoenergetica a ajuns la 143 lei. Locuitorii Capitalei nu ar trebui însă să se bucure, pentru că diferența între 143 lei și 860 lei, tariful real al gigacaloriei după reducerea TVA, tot va trebui suportat de undeva. Cine și în ce proporții trebuie să spună partidele din Consiliul General, dar și Guvernul.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW