Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: România are șansa de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: ,

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a discutat luni, 27 februarie, cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, despre trei proiecte energetice comune, unul dintre ele reprezentând contractul pentru livrarea în România a 1 miliard de metri cubi de gaze, care se va derula de luna viitoare, timp de un an. 

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Romgaz şi SOCAR Trading, filiala companiei naţionale petroliere din Azerbaidjan, au semnat la 3 februarie contractul individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Înțelegerea prevede posibilitatea livrării unor cantităţi de până la 1 miliard de metri cubi până în 31 martie 2024 şi va intra în vigoare la 1 aprilie, prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual, încheiat de companii la finele anului trecut.

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că a propus ca, prin acest contract, să fie ajutată și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea.

Șeful PSD a mai adăugat că Transgaz și Transelectrica urmează să detalieze cu partea azeră detaliile tehnice.

Al doilea proiect discutat de oficialul român și președintele azer a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră, de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare.

Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa.

Pe lângă Marcel Ciolacu, din delegația care a mers în Azerbaidjan mai fac parte Kelemen Hunor, președintele UDMR, Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, Alfred Simonis, liderul Grupului PSD din Camera Deputaților, Alexandra Presură, secretar al Camerei Deputaților, precum și membri din conducerile Transelectrica și Transgaz.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW