Tuesday, September 21, 2021
Jurnalism corect


Ciolacu, Ponta și Tăriceanu cer Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța de urgență privind alegerile anticipate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 februarie 2020 Etichete: , , ,

Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat, marți, Avocatului Poporului să depună la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la OUG pentru alegerile anticipate. De asemenea, cei 3 lideri politici cer sesizarea CCR cu privire la toate cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvern cu o zi înainte să fie demis prin moțiune.

 „Ordonanţa încalcă prevederile constituţionale sub aspectul nerespectării exigenţei constituţionale referitoare la necesitatea asigurării stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. (…) Este esenţial ca reglementarea modificărilor şi completărilor aduse sistemului electoral, de amploarea celor edictate de către Guvern, să fie realizată, potrivit art. 73 din Constituţie, prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare. (…) Prin modificările şi completările aduse, Guvernul legiferează în materie electorală în sensul stabilirii regulilor de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, însă fără un suport motivaţional legat de existenţa unei situaţii politice reale în acest sens. Potrivit preambulului ordonanţei, motivarea adoptării acesteia este ‘criza politică existentă actuală şi impactul negativ al acesteia asupra activităţii Parlamentului şi Guvernului, însă fără prezentarea concretă a circumstanţelor care, în opinia Guvernului, ar fundamenta respectiva concluzie”, conform sesizării, citată de Agerpres.

Conform semnatarilor sesizării, ordonanța privind alegerile anticipate nu a fost adoptată în considerarea vreunei situaţii extraordinare.

„În esenţă, OUG modifică tipul de scrutin pe baza căruia se aleg deputaţii şi senatorii, componenţa şi constituirea organismelor electorale şi condiţiile referitoare la listele de susţinători, instituind noi proceduri pentru candidaturile independente, prin reglementarea unor comitete pentru susţinerea acestora, la mai puţin de un an de la organizarea alegerilor, ceea ce încalcă principiile statuate de Curtea Constituţională interpretate în concordanţă cu dispoziţiile Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului cu raportare şi la Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneţia”, potrivit documentului citat.

Tot în sesizare se mai invocă faptul că Guvernul a încălcat principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat prin faptul că Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat, într-o singură ședință, 25 de proiecte de OUG.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW