Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu invocă cheltuieli suplimentare cu Ucraina și Republica Moldova pentru depășirea deficitului bugetar

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 august 2023

Premierul Marcel Ciolacu a invocat joi, 31 octombrie, în timpul ședinței de Guvern, cheltuieli excepționale pe care Guvernul le-ar fi efectuat pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, ca argument în favoarea majorării țintei de deficit bugetar de la 4,4% la 5,5% din PIB.

După ce la finalul anului trecut și-a supraestimat veniturile la buget, Guvernul se găsește în acest moment într-o situație extrem de complicată. Deficitul bugetar, estimat prin legea bugetului la 4,4%, ar putea ajunge la peste 7%, conform estimărilor unor specialiști, ceea ce ar atrage suspendarea fondurilor europene.

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat în această săptămâna experților Comisiei Europene un plan de creștere a veniturilor și reducere a cheltuielilor, astfel încât aceștia să permită o creștere a țintei de deficit până la 5,5%.

Potrivit G4Media, negocierile au mers destul de prost pentru partea română, experții executivului comunitar invocând chiar ca posibilă soluție majorarea TVA de la 19% la 21%, dar și eliminarea cotei reduse de TVA, în prezent de 9%.

Pe aceeași idee va miza, foarte probabil, și premierul Marcel Ciolacu în întâlnirea pe care o va avea vineri, 1 septembrie, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Problemele cu colectarea și lipsa reformelor – principalele cauze ale deficitului

Șeful executivului a insistat joi, în timpul ședinței de Guvern, că este nevoie de creșterea țintei de deficit bugetar pentru a susține cheltuieli suplimentare generate de măsurile de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova, fără a menționa absolut nicio cifră în sprijinul acestei afirmații.

„În acelaşi timp, însă, în spiritul solidarităţii europene, sunt absolut convins şi există deja semnale în acest sens, după prezenţa celor trei miniştri la Bruxelles, că şi Comisia va recunoaşte eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susţinerea Ucrainei şi Republicii Moldova. Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluţia justă astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 şi 2025 să fie actualizat ţinând cont de aceste realităţi”, a transmis Marcel Ciolacu.

În realitate, probleme survin tocmai din întârzierile legate de colectare – 10 miliarde lei pe primele șase luni, conform Profit.ro – dar și a faptului că executivul nu a reușit să implementeze reformele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, cum ar fi cea a pensiilor speciale sau a eliminării facilităților fiscale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW