Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: Categoric PSD va respinge și la Camera Deputaților OUG privind anticipatele

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 19 februarie 2020 Etichete: , , ,

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, înaintea ședinței Comitetului Executiv al partidului, că OUG privind anticipatele va fi respinsă și la Camera Deputaților, însă prevederile care vizează votul în diaspora vor fi preluate de către social-democrați într-un proiect de lege.

„Domnul Orban este în continuare în campanie electorală chiar dacă este demis și minte. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea președintelui României, a fost pro-votul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel, mai mult, vom veni cu un proiect de lege, asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora îl vom înainta Parlamentului.(…)Categoric PSD va respinge OUG și la Camera Deputaților”, a declarat social-democratul.

Ciolacu a mai precizat că, în opinia sa, alegerile parlamentare vor avea loc la termen.

OUG privind alegerile anticipate, respinsă de Senat

Senatorii au respins, miercuri, cu 86 de voturi ”pentru” și 34 de voturi ”împotrivă” Ordonanța de Urgență 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în calitate de primă Cameră sesizată.

Actul normativ va pleca acum în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ordonanța prevede ca românii să poată vota la orice secție din țară sau din străinătate la alegerile parlamentare, că se dublează numărul senatorilor și deputaților de diaspora (de la 6 la 12) și că românii din afara granițelor vor putea vota timp de trei zile, la fel ca la alegerile prezidențiale.

Ordonanța a fost adoptată în ședința care a avut loc cu o zi înainte de demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban, când au fost adoptate 25 de astfel de acte normative.

Context

Comisia Juridică a Senatului a respins, marți, ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate, cu opt voturi pentru și trei împotrivă. Solicitarea de respingere a fost făcută de UDMR. Doar cei trei senatori juriști ai PNL și USR au votat în favoarea actului normativ.

Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat, marți, Avocatului Poporului să depună la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la OUG pentru alegerile anticipate. De asemenea, cei 3 lideri politici cer sesizarea CCR cu privire la toate cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvern cu o zi înainte să fie demis prin moțiune.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW