Tuesday, July 9, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu bate în retragere în scandalul plăților cash, iar PNL se delimitează / Scenariile luate în calcul de coaliția de guvernare

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 6 noiembrie 2023 Etichete: ,

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a cerut luni, 6 noiembrie, revizuirea urgentă a măsurii plafonării plăților cash la 5.000 de lei între o persoană fizică și una juridică: „Nu cred că cetățeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”, a argumentat șeful liberalilor. La scurt timp, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a replicat că propunerea a venit de la Ministerul de Finanțe, condus de liberalul Marcel Boloș, și că, la momentul respectiv, nu s-a opus nimeni în coaliție. 

„Aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies și să critic propunerile unor experți de la ANAF. Nu a fost o propunere politică. Mai mult, ministrul de Finanțe a venit și a zis, cum este normal, «Avem cea mai mare evaziune din Europa. Vorbim despre ea, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri». Trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România, și în ce direcție să mergem. Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptățite care au apărut în spațiul public, și trebuie gândite și analizate, dar prioritatea mea, în primul și în primul rând, este combaterea evaziunii fiscale”, a declarat premierul.

În plus, Ciolacu a menționat posibilitatea de a institui plafoane diferite pentru diverse categorii de produse.

„Nu e vorba de renunțare. Este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafonului este cea mai bună soluție. Cred că pe grupe de produse. Adică pentru electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viața oamenilor”, a adăugat Ciolacu.

Ciucă: Nu cred că cetățeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune

Fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a susținut revizuirea măsurii de micșorare a plafonului pentru plățile cu bani cash, întrucât nu consideră că cetățeanul obișnuit contribuie semnificativ la evaziunea fiscală. El a subliniat și că România nu dispune de o rețea adecvată de bancomate pentru a susține această măsură.

„A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune (…) Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil, pentru că nu avem o reţea de bancomate echitabil şi distribuite aşa cum ar fi necesar”, a spus Ciucă.

Ciucă a menționat că limita inițială era oricum de 10.000 de lei și că trebuie să se analizeze forma cea mai potrivită a plafonului, fie revenind la această sumă, fie după o consultare cu experții și reprezentanții sectorului bancar.

Premierul Marcel Ciolacu are programată, luni, o întrevedere de lucru cu reprezentanții membrilor Consiliului Executiv al Asociației Române a Băncilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW