Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt „specialii” care beneficiază de parcare gratuită în București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 octombrie 2022

Conform unor hotărâri de Consiliu General adoptate în anul 2016 la propunerea administrației Firea, sunt scutiți de la plata taxelor pentru parcare pe locurile administrate de Primăria Capitalei posesorii de autoturisme electrice sau hibrid, înmatriculate în București, dar și jurnaliștii. 

Costul pentru ocuparea unui loc de parcare în București variază de la 2,5 lei/oră până la 10 lei/oră, tarife considerate prea mari de unii dintre șoferi, care preferă să parcheze pe unde apucă, riscând astfel să fie amendați. Nu toată lumea însă este obligată să achite acești bani.

Parcare gratuită pentru jurnaliști

Potrivit unei hotărâri adoptate în octombrie 2016, cu două luni înainte de alegerile parlamentare, de Consiliul General la propunerea Gabrielei Firea, pe baza legitimației de serviciu, jurnaliştii pot utiliza în mod gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Capitalei, precum şi parcările instituţiilor publice din subordinea CGMB.

Subiectul a stârnit dezbateri aprinse la momentul respectiv. Potrivit Agerpres, reprezentanţii USB (n.r. – actualul USR) au dorit să ştie câţi jurnalişti ar urma să beneficieze de această prevedere.

Actualul lider al PNL București, Ciprian Ciucu, pe atunci consilier general, a acuzat-o pe Gabriela Firea că încearcă să cumpere „bunăvoinţa ziariştilor”. De asemenea, el a dorit să ştie de ce nu beneficiază şi alte categorii profesionale, precum medicii, de o astfel de măsură.

O decizie depășită

Posesorii de autoturisme hibrid sau electrice beneficiază la rândul lor de scutire de la plata taxei pentru locul de parcare. Hotărârea a fost adoptată în mai 2016 de Consiliul General la propunerea administrației Firea. La momentul respectiv, în București erau înmatriculate doar 1.610 de astfel de vehicule, însă numărul acestora a crescut de circa 15 ori de la acel moment, tendința fiind în continuare de creștere.

Potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea Economica.net, Administrația Străzilor a eliberase până în ianuarie 2022 un număr de 10.851 de viniete pentru autoturismele hibrid sau electrice, ceea ce reprezintă circa jumătate din numărul de locuri de parcare ale PMB.

Începând din anul 2008 beneficiază de scutire la plata taxei de parcare și persoanele cu handicap.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii