Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt „profesioniștii” puși de Grindeanu să conducă Metrorex

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 februarie 2023 Etichete: , ,

Celebra zicală a lui Ion Luca Caragiale „la vremuri noi, tot noi” se potrivește perfect pentru a descrie noul Consiliul de Administrație al Metrorex. Deși selecția a fost realizată în urma unui concurs, obligație prin PNRR, „noii” administratori sunt oameni vechi, care în trecut s-au mai aflat în conducerea unor companii din subordinea. 

Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor sunt conduse în acest moment de Consilii de Administrației ai căror membri interimari au fost numiți pe partidele din coaliția de guvernare. Mandatele lor sunt de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni. Aceștia aleg directorul interimar, al cărui mandat este tot de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni.

Această practică a generat efecte extrem de nocive asupra modului în care au fost conduse respectivele companii. În primul rând, au fost extrem de rare cazurile când posturile au ajuns să fie ocupate de profesioniști, în locul lor fiind preferați oameni din zona de partid. Așa s-a ajuns, de pildă, ca Tarom să fie condusă de un „specialist” în țiglă metalică iar CFR Infrastructură de un fost șef de regională, care să făcut remarcat după ce a adus protestatari cu trenul la celebrul miting al cămășilor albe organizat de Liviu Dragnea. Numiți în urma unor aranjamente politice și aflați tot timpul cu sabia deasupra capului, așa cum era firesc, acești directori nu au performat.

Situația teoretic s-ar fi putut îmbunătăți, asta dacă selecția s-ar fi făcut pe bune. România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență să aleagă conduceri profesioniste în aceste companii de stat, în baza Ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aflată în vigoare din 2011, dar care în rare ocazii a fost și aplicată. Mandatul noilor membri va fi de 4 ani.

Două companii private – Pluri Consultants și Fox Management Consultants – s-au ocupat de selecția membrilor Consiliilor de Administrație, însă decizia finală a rămas în pixul ministrului Sorin Grindeanu.

Oameni vechi la Metrorex

Ministerul Transporturilor a anunțat marți, 7 februarie, finalizarea rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație ale Metrorex, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), CFR Călători și CFR Infrastructură. Nu a publicat însă și numele noilor administratori. La Metrorex însă acestea au apărut joi pe site.

Din noul Consiliu de Administrație fac parte:

 • Mihai Barbu – fost președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex. Este de profesie economist, fiind absolvent al Universității „Gaudeamus” din Constanța.
 • Traian Preoteasa – fost director general al CFR Marfă și CFR Călători. Este inginer, fiind absolvent al Universității din Craiova.
 • Iosif Szentes – fost director general al CFR Călători. Este absolvent al Facultății de Transporturi, secția Tehnologia Transporturilor și Telecomenzi Feroviare din cadrul Politehnicii București.
 • Mariana Petre – a ocupat mai multe funcții în Metrorex, printre care și cea de director general. S-a pensionat în 2018 iar în 2019 a fost numită în Consiliul de Administrație al companiei. În prezent lucrează la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI). Este de profesie economist.
 • Gabriel Popa – prodecan al Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București. A fost președinte al Consiliului de Administrație al CFR Infrastructură iar în prezent este membru în Consiliul de Conducere al Autorității Feroviare Române (AFER). Între 2017 și 2021 a fost membru al Consiliului de Administrației al companiei de salubritate și deszăpezire a Primăriei Sectorului 3.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  MainNews

  FREE
  VIEW