Sunday, August 7, 2022
Jurnalism corect


Cine sunt persoanele reținute de DNA în dosarul echipamentelor medicale supraevaluate / Cum ar fi procedat inculpații

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 4 decembrie 2020

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au reținut 12 persoane în dosarul în care au făcut mai multe percheziții la spitale din Brașov și Harghita. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, președintele Comisiei pentru Sănătate din cadrul Consiliului Județean Brașov, un consilier local al municipiului Săcele, un ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov și managerul Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc sunt printre persoanele reținute de procurori. 

Ramona Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov și Oana Olaru, director financiar și contabil în cadrul aceluiași spital sunt acuzate de abuz în serviciu. Gheorghe Nedelea, referent de specialitate al spitalului este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

CITEȘTE ȘI: SURSE 12 persoane, reținute de DNA în dosarul echipamentelor medicale supraevaluate

Marius Kadas, consilier județean și președinte al Comisiei pentru Sănătate, Protecția Copilului și a Persoanelor Adulte din cadrul Consiliului Județean Brașov și președinte al Consiliului de Administrație al spitalului este acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.

Un consilier local în municipiul Săcele, Cristian Popa, este acuzat de complicitate la trafic de influență.

În același timp, procurorii l-au pus sub acuzare pe Emanoil Mirică, un ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov. Acesta este acuzat de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, compromiterea intereselor justiției, luare de mită și trafic de influență.

În cazul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, managerul Antal Lukacs este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, trei infracțiuni de luare de mită și cumpărare de influență. Eniko Balint, în schimb, referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului, este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, patru infracțiuni de luare de mită și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Laszlo Barczan, magazioner în cadrul spitalului, este acuzat de două infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de abuz în serviciu.

În același dosar au mai fost reținute trei persoane fizice. Una dintre ele este administratorul firmei Chantel Sante, acuzat de dare de mită, instigare la două infracțiuni de abuz în serviciu, trafic de influență, cumpărare de influență, complicitate la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului. Șoferul acestuia și contabilul firmei sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

Firma Chantel Sante SRL este, de asemenea, acuzată de patru infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, complicitate la abuz în serviciu și două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu.

Filmul fraudei de la Brașov

„În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, Marius Kadas ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Cristian Popa, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020,  unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ramona Ionescu, Oana Olaru și Gheorghe Nedelea, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

Cu această ocazie, după ce suspectul Emanoil Mirică, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză.

Pentru aceste „servicii”, dar și  în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Emanoil Mirică ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice)”, potrivit DNA.

Filmul fraudei de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc

„Într-un context asemănător, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent).

O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

De menționat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziționate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unităţii spitalicești (de exemplu branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru șase luni  și alte produse consumabile destinate unei părți a spitalului care încă nici nu fusese finalizată).

De fiecare dată toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate.

În aceeași perioadă, suspectul Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor de conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia

Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis și remis celor doi suspecți sume de bani și alte foloase după cum urmează:

– suspectul Lukacs Antal ar fi  primit suma totală de 10.000 euro și ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate de 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro

– suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prin aceste demersuri, suspecții ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalelor amintite mai sus în valoare totală de 1.669.234 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea  SC Chantel Sante SRL”, a precizat sursa citată.

Sursă foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW