Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt liderii principalelor instituții europene

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , , ,

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra funcțiilor de conducere de la nivelul Blocului Comunitar. Au fost aleși președinții Comisiei Europeană, ai Consiliului European dar și directorul Băncii Central Europene. În această după-amiază, liderii europeni au decis și cine va fi președintele Parlamentului.

După mai multe runde de negocieri eșuate, liderii europeni au reușit să se înțeleagă în privința celor care vor conduce principalele instituții europene.

Șefa Comisiei Europene – de la medic, la politician

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, a fost propusă șef al Comisiei Europene (CE). Aceasta, de profesie medic, a deținut diverse funcții în guvernele cancelariei Angela Merkel. Între anii 2005-2009 ea a ocupat postul de ministru pentru familie. De asemenea, în anul 2009 a preluat funcția de ministru al sănătății. Peste patru ani, a devenit ministru al Apărării, un post pe care l-a păstrat și după remanierea guvernamentală după alegerile din 2017, potrivit Dw.com.

Christine Lagarde, director al FMI, preia conducerea Băncii Central Europene

Actualul director al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a fost nominalizată șef al Băncii Central Europene. În urma acestei decizii, ea a anunțat că este foarte onorată să fie nominalizată pentru președinția acestei instituții. De asemenea, ea a decis să se retragă de la conducerea FMI.

„Avand in vedere cele de mai sus si in consultare cu membrii Comisiei de etica a Consiliului Administrativ, am decis sa ma retrag provizoriu din functia mea de director general al FMI in timpul perioadei de nominalizare”, a adaugat Lagarde intr-o postare pe Twitter.

Premierul Belgiei, Charles Michel, șef al Consiliului European

Charles Michel , premier al Belgiei, a fost propus șef al Consiliului European. Acesta este premier al Belgiei din octombrie 2014. Charles Michell este avocat de profesie, iar la vârsta de 25 de anai a fost ministru, la 38 ajungând deja să ocupe funcția de prim-ministru.

Ministrul de Externe al Spaniei, Josep Borell Fontelles, Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate

Ministrul de Externe al Spaniei, Josep Borell Fontelles, a fost ales ca Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. În anii 2004 și 2007, el a ocupat funcția de președinte al Parlamentului European. Ca ministru de Externe, el a insistat pentru o cooperare mai largă între UE și China în viitor.

David Sassoli, fost jurnalist, președinte al Parlamentului European

Miercuri, David Sassoli a fost numit în funcția de președinte al Parlamentului European. Italianul va avea un mandat de doi ani și jumătate.

David Sassoli a fost jurnalist de televiziune în Italia. În mandatul precedent, el a fost vicepreședinte al Parlamentului European și a prezidat mai multe ședințe de plen, la Strasbourg. Sassoli este membru al Partidului Democrat din Italia, potrivit Politico.eu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *