Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cine sunt candidații la funcția de procuror european

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 7 iulie 2019 Etichete: , ,

Opt magistrați și-au depus candidatura la concursul pentru funcția de procuror european, concurs care are loc pe 9 iulie, la Ministerul  Justiției. Aceştia sunt Cătălin-Laurențiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Daniel – Constantin Horodniceanu, Elena Hach, Nolden Nicoleta și Radu Răzvan – Horațiu.

Este pentru a doua oară când Ministerul Justiției organizează concursul pentru funcția de procuror european. Prima dată, concursul a avut loc în perioada în care Ministerul Justiţiei era condus de Tudorel Toader. Ministrul de atunci i-a refuzat pe toţi cei cinci candidaţi.

Daniel Constantin Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici şi Elena Hach sunt magistraţii care s-au înscris în cursa precedentă.

Cătălin-Laurențiu Borcoman

Cătălin-Laurențiu Borcoman are 42 de ani, este șeful DIICOT Brașov de două mandate. Procurorul a fost consilier al procurorului general, în perioada în care funcţia era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. Acesta a solicitat amânarea interviului pentru data de 16 iulie, deoarece se află în concediu. Este a doua oară când Borcoman își depune candidatura.

Borcoman conduce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov din anul 2012. În 2009 a fost adjunctul lui Codruț Olaru, procuror șef al DIICOT.

Cătălin Laurenţiu Borcoman şi-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului.

Procurorul Borcoman a fost unul dintre criticii modificărilor aduse legilor justiției, dar și susținător al protestelor magistraților de la Brasov.

Marius Bulancea

Marius Bulancea a mai participat o dată la concursul pentru funcția de procuror european. Acesta este şef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a). Decretul pentru numirea sa în funcţie a fost semnat pe 14 decembrie 2016 de către  Klaus Iohannis. Bulancea a fost consilierul Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA.

Printre cele mai cunoscute dosare la care a lucrat se numără „Gala Bute”, în urma căruia Elena Udrea a fost condamnată la închisoare.

Bulancea s-a ocupat de instrumentarea dosarului lui Călin Popescu Tăriceanu, în care este acuzat de primire de mită de 800.000 de dolari de la firma Fujitsu-Siemens.

Inspectia Judiciară a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor Marius Bogdan Bulancea, în septembrie 2017. Acesta a fost cercetat pentru „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în legătură cu modalitatea în care, alături de alţi magistraţi, a anchetat modul de adoptare a OUG 13.

Dumitrescu Constantin Claudiu

Magistratul Dumitrescu Constantin Claudiu are 48 de ani, a fost şef al Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie până în 2010. Dumitrescu lucrează la DNA din anul 2003.

În anul 2011, Dumitrescu a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă. În 2013 a revenit la DNA, unde a fost şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie.

Ecedi Stoisavlevici Laura

Laura Ecedi Stoisavlevici este membru în Consiliul de conducere al Școlii Nationale de Grefieri și procuror la DIICOT. Stoisavlevici este procuror in cadrul DIICOT-Serviciul judiciar. Aceasta a mai participat o dată la concursul pentru procuror european.

Daniel – Constantin Horodniceanu

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015-2018. Horodniceanu fost procuror – şef al Serviciului Teritorial Iaşi, DIICOT, în perioada iunie 2012 – 2015.

Horodniceanu a fost formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului; formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei în 2015, l-a propus pe procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, în locul Alinei Bica.

Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale.

Elena Hach

Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, cu o experiență de 24 de ani în domeniu. Aceasta a a candidat, în 2012, la funcţia de procuror general. Hach a ocupat între  2013-2018 funcția de membru al plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Ea a demisionat în 2018 din funcția de membru al Consiliului Director al Asociației Procurorilor din România și din calitatea de membru al acestei asociații.

Nolden Nicoleta

Nicoleta Nolden a fost consilier de stat pe probleme juridice și judecător cu grad de curte de apel la Judecătoria Sectorului 1 din București. Aceasta a fost, în 2012, consul la Consulatul General al Romaniei din Bonn, Germania. Nolden Nicoleta s-a făcut remarcată prin faptul că în 2009 a dispus arestarea lui Gigi Becali, în dosarul privind sechestrarea hoților de mașini.

Potrivit unor surse judicare, printre favoriţii acestei funcțiii se află Nicoleta Nolden, judecătoare la Curtea de Apel București. Ea este cea care a admis acțiunea procuroarei Puiu Zarafina de la Secția specială de investigare a magistraților. În decizia judecătorilor, se arată că Secția pentru procurori a CSM este obligată să-i permită procuroarei să-și continue activitatea și după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani.

Radu Răzvan – Horațiu

Răzvan-Horatiu Radu a fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Între 2011-2012 a fost subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene. Acesta a mai ocupat funcția de Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Între 2007-2011 a fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Răzvan-Horațiu Radu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București și Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Horațiu-Radu a mai fost, în 2006, șef al Serviciului de Integrare Europeană și Programe Phare în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Candidații  vor susține interviul în fața comisiei de selecție prezidată de ministrul justiției care va avea loc în data de 9 iulie 2019, începând cu ora 10.00 la sediul Ministerului Justiției din București, Str. Apolodor nr.17, sector 5.

Parchetul European este o structură care ar trebui să devină funcţională până la finalul anului 2020.

Foto: Facebook/UE

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW