Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt avocații care au câștigat procesul privind Roșia Montană

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2024

România a fost reprezentată în procesul câștigat cu Gabriel Resources, prin care compania canadiană urmărea să obțină până la 6,7 miliarde de dolari, de către Consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu, relatează Forbes România.

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a respins cererea depusă de Gabriel Resources prin care compania canadiană solicita plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului de la Roșia Montană.

Compania canadiană trebuie să achite statului român 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari reprezentând cheltuieli de judecată. De asemenea, va avea de plătit încă 1,43 milioane de dolari reprezentând costul procesului.

Cine sunt avocații români care au adus victoria

Crenguța Leaua are o experiență în avocatură de peste 20 de ani, având ca specializare arbitrajul internațional comercial și cel privind investițiile,  dreptul comercial internațional și dreptul noilor tehnologii.  A asistat clienți în dosare pe rolul mai multor instituții arbitrale internaționale – ICSID, ICC Paris, VIAC Viena, WIPO, diverse centre arbitrale naționale etc. Este inclusă în “Who’s Who Legal” ca lider global în domeniul arbitrajului internațional în toate edițiile începând cu anul 2007  precum și în cadrul Thought Leaders („Lideri de gândire”) (Global Arbitration Review, anual, din 2017 și până în prezent).

Are o amplă activitate ca arbitru, în peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris, London Court of International Arbitration LCIA și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dar și arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membră a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe lângă camerele de comerț și industrie din România, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj și Mediere din cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj Internațional din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai, Shenzen, Singapore și Kuala Lumpur.

A fost vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membră a Curții (2012-2015)  și este în continuare membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost  vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (2008-2012).

A obținut abilitarea în conducere de doctorate la Scoala Doctorală de la Academia de Studii Economice București, titlul de doctor în drept de la Facultatea de Drept – Universitatea din București și are două licențe în drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iași) și de la Universitatea Lucian Blaga (Sibiu). Este absolventă programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government și a cursurilor de specializare în tehnologii si modele economice disruptive si cryptomonede la London School of Economics.

Este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București (Dreptul comparat al arbitrajului comercial internațional, dreptul afacerilor si dreptul comunicațiilor și noilor tehnologii) . A fost conferențiar universitar asociat (Dreptul comparat al arbitrajului internațional și Arbitrajul în domeniul construcțiilor) în cadrul programului de master Arbitraj Internațional la Facultatea de Drept a Universității din București, visiting scholar la Columbia Law School (New York) și invitată să susțină prelegeri la Science Po (Paris), si la mai multe universități din Statele Unite: Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas), Arizona State University (Arizona), Florida International University (Miami).

Este autor sau coautor a patru cărți și a peste 50 de articole, studii și cronici apărute în reviste de prestigiu, în principal în dome­niul arbitrajului comercial internațional, dreptului afacerilor și dreptului proprietății intelectuale. Este unul din cei doi editori ai „Arbitration în România. A practitioner’s guide”, prima monografie despre arbitrajul din România publicată de Kluwer Internațional (2016). Este membră în numeroase echipe internaționale de cercetare pe problematici de drept comparat și a avut prezentări în peste 30 de conferințe internaționale pe teme de arbitraj sau dreptul afacerilor.

Vorbește fluent limbile engleză și franceză, cunoaște la nivel mediu limba italiană și are cunoștințe de baza ale limbii germane.

Ștefan Deaconu are o experiență profesională de peste 20 de ani, este un reputat specialist în domeniul dreptului public, acordând consultanță în domeniile: investiții străine, finanțări internaționale și achiziții publice, dar și reprezentare în cadrul litigiilor în fața Curții Constituționale a României, a instanțelor judecătorești și arbitrale în probleme dintre cele mai diverse.

Este profesor de drept constituțional și Sistem normativ al UE la Facultatea de Drept a Universității din București.

Este Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul acestei Curți. A fost Președinte al Comisiei de arbitraj și metode alternative de soluționare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului Național ICC România (2016-2018) și este arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Economic și Comercial Internaţional din China – CIETAC.

În perioada 2005-2012 a deținut funcția de consilier prezidențial pe probleme juridice și șef al Departamentului Legislativ al Administrației Prezidențiale, iar anterior (2004-2005) a fost director în cadrul Senatului României.

Are o foarte bună înțelegere și cunoaștere a modului de funcționare a instituțiilor publice naționale și a instituțiilor UE. Experiență universitară și funcțiile publice deținute anterior l-au ajutat în cunoașterea aprofundată a procedurilor de adoptare a actelor normative de către Parlament și Guvern, precum și a procedurilor în față Comisiei Europene și a Curții de Justiție a UE.

Este autor sau coautor a peste 30 de lucrări și a peste 50 de articole, studii și cronici apărute în reviste de prestigiu, în principal în domeniul dreptului public.

Comentarii