Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt afaceriștii israelieni condamnați în dosarul retrocedării Fermei Băneasa: Legături la nivel înalt transformate în ani grei de închisoare

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 18 decembrie 2020 Etichete: , ,

Dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa a avut și are conotații care depășesc cu mult granițele României. Din gruparea care a dat un tun de peste o sută de milioane de euro au făcut parte, după cum au acuzat procurorii DNA încă de la început, și afaceriști din Israel, cu legături la nivel înalt în statul român. Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare și vor fi dați în urmărire, la fel cum s-a întâmplat în cazul lui Paul al României. Cei doi au avut roluri determinante în afacerea cu retrocedări.

Tal Silberstein a fost acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infracțional, trafic de influență și complicitate la spălare de bani. La rândul său, lui Benyamin Steinmetz, anchetatorii i-au reproșat că a fost complice la aceste ultime două infracțiuni.

CITEȘTE ȘI: Paul Philippe al României, dat în urmărire generală: Fotografia lui, postată pe site-ul Poliției Române, la rubrica „Persoane urmărite”

Grupare cu conotații internaționale

În dosar, procurorii au vorbit o adevărate grupare organizată, care a început să funcționeze în urmă cu 14 ani.

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, spun procurorii DNA.

Lobby intens și bani

Tot anchetatorii DNA sunt cei care au descris, cu lux de amănunte, rolul celor doi afaceriști.

Astfel, Silberstein a făcut mai multe activități de lobby în România, sub pretextul activităților de consultanță politică.

Iar Steinmetz, cel care a condus legăturile infracționale ale grupului organizat din afara țării, prezent rar în România, a asigurat mare parte din banii care au fost necesari grupării.

„Omul lui Tal” din guvern

Un personaj mai puțin cunoscut, dar cu un rol foarte important, este remarcat de anchetatori.

Este vorba de Andrei Marius Marcovici, considerat „omul lui Tal”. Mai exact, persoana cu care se discuta în lipsa acestuia sau care transmitea dispozițiile lui Silberstein. Potrivit DNA, fiind consilier al premierului, a contribuit la întărirea convingerii lui Paul al României  în influența reală a grupului în lumea politică.

„Vor semna și va fi a noastră”

Legăturile strânse dintre membrii grupării care, între timp, au și fost condamnați, sunt dovedite și interceptările obținute de procurorii DNA. De exemplu, într-o discuție din mai 2008, purtată între Remus Truică și Steinmetz.

TRUICĂ: Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.

BENY: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

TRUICĂ: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

BENY: Deci lipseşte doar o semnătură?

TRUICĂ: Exact, doar una.

BENY: Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

TRUICĂ: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta ..

BENY: Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov, să dăm un hectar aici, un hectar acolo…

TRUICĂ: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.

Afaceri și mai mari

În 2019, presa a scris că Beny Steinmetz a fost trimis in judecata în Geneva, intr-un caz internațional de coruptie, cu acuzații care spun că ar fi fost dată o mită de 10 milioane de dolari, fapte pe care el le neagă. Totodată, implicat în proiectul Roșia Montană, Steinmetz a dat în judecată statul român pentru peste patru miliarde de dolari, potrivit Rise Project.

Tal Silberstein a ajuns în țară ca reprezentant al unei companii de consultanță și a colaborat cu mai mulți lideri politici din România.

Condamnările, în presa din Israel

Pedepsele dictate, joi, de Instanța Supremă de la București au fost preluate, pe larg, în presa internațională, mai ales în Israel, semn că afaceriștii trezesc foarte mult interes.

haaretz.com: Miliardarul israelian Stenmtez, condamnat la cinci ani de închisoare de Curtea Supremă a României pentru mită

timesofisrael.com: România îl condamnă pe magnatul israelian Steinmetz într-un caz de crimă organizată cu un prejudiciu de 145 de milioane de dolari

CITEȘTE ȘI: Decizie ÎCCJ: Remus Truică, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare / Paul al României, pedeapsă de 3 ani și 4 luni / Israelienii Silberstein și Steinmetz, câte 5 ani

Foto: timesofisrael.com

Comentarii


  • На сайте https://faktura-decor.ru/ вы найдете венецианскую штукатурку, краски, фактурные покрытия, необходимый профессиональный инструмент, огромный ассортимент материалов для дерева. Покупатели чаще всего выбирают продукцию для фасада, интерьера, дерева и многое другое. Перед вами весь ассортимент, с которым вы сможете ознакомиться прямо сейчас и подобрать то, что нужно. А для того, чтобы получить полное представление о товаре, необходимо ознакомиться с техническими характеристиками, а также ценами.

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/cine-sunt-afaceristii-israelieni-condamnati-in-dosarul-retrocedarii-fermei-baneasa-legaturi-la-nivel-inalt-transformate-in-ani-grei-de-inchisoare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *