Sunday, July 5, 2020
Jurnalism corect


Primele candidaturi la alegerile prezidențiale/ Cine sunt politicienii care intră în cursă

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 iunie 2019 Etichete: , , ,

Mai mulţi politicieni şi-au anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului. Printre aceştia este şi actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, primul candidat

Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale cu 54,43% din voturi. Pe 23 iunie 2018, a anunțat ca va candida pentru un nou mandat.

”Mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ce urmează. Eu cred că PSD nu este extrem de fericit că am făcut astăzi acest anunț”, și-a explicat Klaus Iohannis anunțul făcut în urmă cu un an.

Şeful statului este susţinut de PNL.

PSD va anunţa în iulie candidatul : Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu se înscriu în cursă

PSD se concentrează, deocamdată, pe alegerea unei conduceri a partidului. Ulterior, în luna iulie, va avea loc un congres în care partidul îşi va desemna candidatul la prezidenţiale.

Până în prezent, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu au anunţat că vor candida. Viorica Dăncilă a precizat că prezidenţiabilul partidului va fi stabilit ca urmare a unor sondaje realizate la nivelul formaţiunii.

Mai mulți lideri ai PSD, inclusiv preşedintele interimar, au avansat ideea unei susțineri a unui candidat din exteriorul partidului.

Alianţa USR – PLUS va alege dintre Dacian Cioloș și Dan Barna

La nivelul alianţei USR-PLUS se fac, în prezent, calcule pentru a se stabili cine este candidatul cu cele mai multe şanse: Dacian Cioloş sau Dan Barna.

Președintele USR, Dan Barna, susține că dacă alianța USR PLUS va ajunge la această concluzie, el își va asuma să fie prezidențiabil, precizând că cele două formațiuni vor avea, probabil, un tandem preşedinte – premier.

„ Dacă vom decide că cea mai bună opţiune e Dacian Cioloş o voi susţine. Discutăm foarte pragmatic şi responsabil. Luăm în calcul un tandem. Un partid să dea candidatul la prezidenţiale, celălalt candidatul pentru premier. (…) Suntem două echipe care stau de vorbă şi sunt conduse de mine şi de Dacian. În cele din urmă, asumarea unei candidaturi la prezidenţiale e profund individuală, dar asta am făcut azi am pus pe foaie, plusuri şi minusuri. Niciunul nu a cerut candidatură în mod expres. Analizăm plusurile şi minusurile fiecăruia„, a declarat Dan Barna, la „Marius Tuca Show”.

Pro România va face anunţul în septembrie

În cazul Pro România, liderul partidului, Victor Ponta a anunțat că își va desemna candidatul la alegerile prezidențiale în cadrul unei reuniuni ce va avea loc în septembrie.

„Să ne uităm un pic la calendarul pentru perioada următoare, vă anunţ de pe acum, ca să nu vă faceţi alt program, că în primul weekend din septembrie vom avea reuniunea noastră pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale. Deci, să nu fiţi plecaţi în cazul în care vreţi să candidaţi la prezidenţiale, să fiţi aici, şi dacă nu vreţi să candidaţi trebuie să fiţi pentru că vreau să avem un candidat care să ia peste scorul actual al partidului şi care să ne pregătească pentru bătăliile următoare”, a declarant Victor Ponta.

Ramona Ioana Brynseels, candidatul partidului controlat de Dan Voiculescu

Partidul Puterii Umaniste, controlat de Dan Voiculescu, și-a desemnat candidatul la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Ramona Ioana Brynseels a fost votată în unanimitate de cei peste 700 de delegați prezenți la congres.

„Voi fi un candidat serios, consistent şi credibil în alegerile pentru cea mai înaltă funcţie în stat. În perioada următoare voi face cunoscute priorităţile candidaturii mele. Vor fi teme concrete, necesare, fără populisme şi fără excese, va fi o candidatură fără minciuni, fără promisiuni deşarte şi neacoperite, cinstită şi onestă, spunea Ramona Ioana Brynseels.

Ramona Ioana Bruyneels a condus Direcția Coordonare Politici și Priorități în guvernul Tudose, iar în perioada 2015-2016 a fost specialistă în comunicare a fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Florentin Pandele, candidat independent

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, primarul orașului Voluntari, a anunțat că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale ca independent, precizând că soția sa, Gabriela Firea, nu își dorește această funcție.

De asemenea, fostul ministru Bogdan Stanoevici a anunţat că îşi va depune candidatura

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW