Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Cine pierde și cine câștigă de pe urma alegerilor anticipate

By Madalina Balaceanu , in Politic , at 9 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Parlamentul ar putea avea o nouă componență mai repede decât era programat, ca urmare a alegerilor anticipate. Dacă alegerile parlamentare erau programate pentru sfârșitul anului 2020, dacă nu va fi învestit guvernul Orban 2, atunci românii și-ar putea exercita dreptul electoral cu câteva luni mai devreme. Analiștii politici spun că o astfel de măsură ar favoriza PNL pentru că este vorba pe deoparte de efectul încă puternic al alegerilor anticipate și pe de altă parte de participarea la guvernare, însă totul depinde de momentul în care se vor desfășura aceste alegeri.

 „(…)în cazul în care se vor întruni condițiile, și asta vom vedea dacă se va întâmpla de săptămâna viitoare, în sensul că cele 60 de zile care sunt necesare pentru a dizolva Parlamentul încep să se numere din momentul în care Parlamentul refuză pentru prima dată propunerea de premier propusă de președinte. Cel mai devreme se poate întâmpla săptămâna viitoare, și poate și mai târziu. Astfel ajungem pe 15 aprilie, asta înseamnă că Parlamentul se va dizolva cel mai devreme în jur de 20 aprilie, iar alegerile se vor desfășura în iunie, deja suntem la o distanță mare de alegerile prezidențiale”, susține politologul Cristian Pîrvulescu, pentru mainnews.ro.

OUG pe alegerile parlamentare anticipate, un deranj pentru social-democrați

O altă problemă legată de alegerile anticipate este legată de Ordonanța de Urgență care modifică condițiile de organizare pentru alegeri. Aceasta este blocată la Consiliul Legislativ, deranjând în cea mai mare măsură social-democrații.

„Este blocată la Consiliul Legislativ și nu știu dacă va fi vreodată publicată, ori acea OUG care deranjează în cea mai mare măsură PSD-ul și a declanșat toată operațiunea până la Consiliul Legislativ, acesta aflându-se în subordinea Parlamentului deci răspunzând la comenzile PSD-ului. Acea OUG, printre altele, prevedea și scurtarea termenelor în caz de alegeri anticipate, ori dacă acea ordonanță nu este pusă în vigoare, vom avea o campanie electorală lungă și asta ne împinge alegerile foarte târziu”, a mai declarat sursa citată.

„PNL pare avantajat, dar nu e sigur”

Potrivit politologului, Parlamentul nu poate fi dizolvat decât până la începutul lunii iunie, fiindcă Constituția este foarte clară în articolul 89: Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat, iar ultimele șase luni sunt pe la mijlocul lunii iunie.

„ Suntem la limită. Alegerile nu ar putea avea loc decât în luna iunie, asta înseamnă la șapte luni de la alegerile prezidențiale, în mare măsură impactul pe care îl simțim acum al alegerilor prezidențiale va fi scăzut. Depinde foarte mult de organizarea contraofensivei PSD, asistăm la o organizare a unei contraofensive puternice, prin toate instituțiile: Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională, iar asta va încurca foarte mult lucrurile. PNL pare avantajat, dar nu e sigur”, mai susține Pîrvulescu.

Acesta precizează că este foarte importantă perioada în care sunt organizate alegerile anticipate, fiindcă pot schimba radical rezultatele:

„ (…) dacă sunt la aceeași dată cu cele locale, PSD-ul nu este dezavantajat, pentru că PSD-ul are un număr mare de primari și dacă campania electorală, care a început deja, va demobiliza o bună parte din electoratul urban, atunci PSD-ul va avea câștig de cauză. Nu spun că va câștiga la fel de mult ca în 2016, dar va rezista destul de bine.

Dacă alegerile parlamentare au loc înaintea celor locale, cu o săptămână două, atunci cred că PNL-ul va fi avantajat, în sensul că alegerile parlamentare vor lua tendința pentru alegerile locale și vor osteni PSD-ul.

Dacă alegerile parlamentare au loc după cele locale, iarăși PSD-ul va fi avantajat, pentru că după ce va fi câștigat un număr important de primării va putea să își consolideze mai bine situația. PSD și PNL nu sunt în aceeași situație. PNL e la guvernare dar PSD poate să condiționeze momentele”, a mai declarat analistul politic.

Cristian Pîrvulescu explică faptul că social-democrații nu sunt deranjați de timpul până la care se vor organiza alegerile, ci de faptul că prin OUG pe alegerile parlamentare anticipate, liberalii au introdus listele speciale, ceea ce ar permite la aproximativ 2 milioane de română să voteze „iar acești români nu vor vota PSD, de aceea vor face toate eforturile să blocheze acea OUG”.

„USR va avea multe dificultăți”

Cât despre USR, Cristian Pîrvulescu susține că este dezavantajat deoarece nu are primari. Alegerile parlamentare odată sau în apropierea alegerilor locale creează dificultăți pentru USR, pentru că formațiunea nu va putea să își folosească bazele locale.

„USR are câțiva consilieri locali în câteva localități, nu are primari nicăieri, nu exista la alegerile locale din 2016. Va avea multe dificultăți și este proba maturității, dacă va reuși un scor rezonabil  va dovedi că începe să fie un partid, dar cred că va fi foarte dificil acest lucru. Probabil vor câștiga comune, mai ales în zonele puternice, în Timiș de exemplu, dar va fi foarte greu să câștige orașe, acolo unde teoretic există un sprijin masiv pentru USR”, a explicat analistul politic.

Alegerile parlamentare în aceeași zi cu alegerile locale, o ipoteză riscantă

Formula alegerilor anticipate în aceeași zi cu alegerile locale este riscantă din punct de vedere instituțional, susține analistul politic.

„Există argumentate din 2012 a CCR când a respins asumarea de răspundere a Guvernului BOC și argumentele din 2012 rămân integral în picioare: modificarea cu șase luni înainte de alegeri și așa ai departe.

Nu știm cum vor fi puse, dar dacă vor încerca să le pună în aceeași zi există riscul unei contestări la CCR, dar nu-mi dau seama cum se va putea întâmpla acest lucru pentru că hotărârile de guvern nu pot fi contestate de Avocatul Poporului, dar vor găsi o soluție să blocheze o asemenea inițiativă. Ipoteza aceasta cu alegerile locale și parlamentare în aceeași dată are șanse modice de punere în aplicare pentru că avem decizia CCR din 2012, se referă la o altă reglementare, dar ea poate fi oricând actualizată”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW