Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Cine este „pacientul nr.17”, cel care a declanșat anchete epidemiologice la trei instituții din București. Efectele iresponsabilității fostului adjunct al Poliției Capitalei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 martie 2020 Etichete: , , , , , ,

După ce autoritățile au confirmat al 17-lea pacient din România infectat cu coronavirus, la un bărbat în vârstă de 60 de ani internat la Spitalul Gerota, cazurile din București s-au înmulțit parcă peste noapte. Totul are și o explicație: bucureșteanul a ascuns faptul că a fost plecat din țară, într-o „zonă roșie”, respectiv Israel. Iresponsabilitatea acestuia a dus la situația din prezent, în care angajații a trei instituții din Capitală să fie în alertă. 

Parcursul pacientului 17

26 februarie 2020: Bărbatul vine din Israel în România, țară în care până în prezent au fost confirmate 42 de cazuri de infectarecu Covid-19.  La momentul internării, pacientul a declarat că nu a călătorit în afara țării în ultimele două luni.

2 martie 2020: Bărbatul participă la un eveniment al ADP Sector 4 în care împarte mărțișoare și ia contact cu aproximativ 120 de persoane.

5 martie 2020: Bărbatul este internat la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota (Spitalul MAI) cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

9 martie 2020: La trei zile de la internare, bărbatul prezintă o simptomatologie respiratorie asociată cu febră. Medicii încep să aibă suspiciuni și solicită efectuarea unor teste serologice specifice pentru depistarea etiologiei infecțioase, inclusiv testul pentru Covid- 19. Probele sunt trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, în jurul orei 14.30.

9 martie 2020: La ora 19.42 rezultatul testului arată prezența coronavirusului în cazul bărbatului.

9-10 martie 2020: Pacientul este transferat în cursul nopții la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș în vederea continuării investigațiilor și a tratamentului de specialitate.

Cine este pacientul numărul 17

Bărbatul de 60 de ani este ofițer în rezerva Ministerul Afacerilor Interne și a ieșit la pensie din funcția de adjunct al Poliției Capitalei în 2015, post pe care l-a ocupat timp de cinci ani.

Pacientul numărul 17 s-a născut în 1959, în județul Bacău, comuna Grozăvești, este căsătorit și are un băiat.

Acesta a urmat din 1983 până în 1985 cursurile Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, după care, din ’91 până în ’94 a studiat la Facultatea de Drept din cadrul aceleiași instituții. La categoria “educație și formare profesională” mai apare că fostul ofițer a absolvit în 2000 cursul postuniversitar de management, în 2007 a absolvit un master în Integrare Europeană și în același an a devenit și doctorand în domeniul “Ordine Publică și Siguranță Națională” în cadrul aceleiași academii.

Bărbatul și-a început activitatea, în 1990, ca ofițer operativ- Specialitatea “Cercetări Penale” în secțiile 11 și 15 de poliție.

După cinci ani, acesta a devenit șeful Biroului Ordine Publică- Secția 15, funcție pe care a deținut-o timp de șapte ani. A avansat, iar din ’97 până în 2001 a fost șeful Secției 15. În același an, ofițerul a devenit adjunctul șefului Poliției Sector 4, post din care a fost avansat după un an în funcția de șef al Poliției Sector 4.

Din 2006 până în 2010 acesta a mai fost și șef al Poliției Sectorului 3, pentru ca ulterior să devină al doilea om de la Poliția Capitalei, respectiv adjunct al Poliției București, funcție pe care a pierdut-o în 2015, când a ieșit la pensie.

După ce a fost trecut în rezervă, ofițerul a devenit colaborator la ADP Sector 4.

Ieșit la pensie cu scandal

Fostul adjunct al Poliției Capitalei a fost tras pe dreapta de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, în anul 2015, după ce ofițerul a fost surprins în niște imagini alături de Adrian Sârbu, arestat preventiv la acea vreme. Corpul de control al MAI a declanșat o anchetă după apariția acelor imagini, unul din cei vinovați fiind bărbatul care acum este infectat cu coronavirus.

Petre Tobă a dispus atunci sancționarea ofițerului și a respins raportul acestuia prin care cerea menținerea în poliție după vârsta legală de pensionare.

Bărbatul și-a îmbolnăvit familia

Pentru că ascuns faptul că a călătorit în Israel recent, printre personale care au contactat infecția de la bărbat se numără soția, nora și nepotul acestuia.

Soția sa a fost confirmată cu corinavirus. Aceasta este angajată a policlinicii Ministerului de Interne, acolo unde pacientul a stat internat timp de trei zile fără ca doctorii să știe că este purtător de Covid-19.

Nora acestuia, în vârstă de 30 de ani, care este și gravidă, este angajată în cadrul Direcției Resurse Umane din cadrul Primăriei Capitalei.

Cel mai tânăr pacient din România confirmat cu coronavirus are doar trei ani și este nepotul bărbatului care a fost internat la Spitalul MAI.

Fiul acestuia lucrează în SRI

Conform informațiilor mainnews.ro, fiul fostului adjunct al Poliției Capitalei lucrează în Serviciul Român de Informații (SRI). Pe vremea când tatăl său se afla la conducere, acesta a fost și el angajat la Poliția Capitalei. Soția acestuia, care este însărcinată, lucrează pentru Primăria Municipiului București.

Anchete epidemiologice la trei instituții

S-a stabilit declanșarea unei anchete epidemiologice la Amenajarea Domeniului Public, Sector 4, după ce bărbatul în vârstă de 60 de ani infectat, angajat al instituției, a participat la un eveniment, pe 2 martie, în care a împărțit mărțisoare și a luat contact cu aproximativ 120 de persoane. 

Încă o anchetă epidemiologică a fost declanșată la Primăria Municipiului București, în care este implicat și edilul Capiatlei, Gabriela Firea, după ce nora bărbatului de 60 de ani, care lucrează la Direcția Resurse Umane a fost depistată pozitiv.

O anchetă epidemiologică se desfășoară și la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota din București, unde a fost internat inițial pacientul.

Dosar penal pentru pacientul de la Gerota

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat, marţi, că poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul pacientului internat la Gerota.

Dosarul penal vizează infracţiunea de comunicare sau răspândire de informaţii false și a fost deschis după ce, în spaţiul public, ar fi apărut informaţii potrivit cărora se ştia din 7 martie că fostul angajat MAI este confirmat cu noul virus.

„La nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal”, a declarat, marți, Bogdan Despescu.

Avere

Pacientul cu numărul 17 deține un teren intravilan de 450 mp și un apartament de 72 mp, ambele în București, și două mașini marca Ford. Pe numele acestuia figurează și un credit de 18 375 euro, scadent în 2020. Ca ofițer în cadrul MAI, bărbatul câștiga anual 91 000 de lei, adică încasa un salariu lunar de 7 583 lei.

sursa foto: Facebook / Poliția de Frontieră Română

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW