Monday, July 4, 2022
Jurnalism corect


Cine este Bogdan Licu, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 3 februarie 2020 Etichete: , ,

Bogdan Licu este propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a deveni numărul doi în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta a fost adjunctul procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016.

Procurorul și-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 din București, ulterior fiind promovat la Parchetul Tribunalului București, unde a fost șeful Secției de urmărire penală.

Licu a urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. Ulterior, a studiat la Universitatea „Spiru Haret”, dar licența și-a dat-o la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Procurorul general interimar a absolvit și Colegiul Superior de Siguranţă Naţională al Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii.

În 2011, Licu a fost acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat obținută la Academia Serviciului Român de Informații. În urma acestui scandal, procurorul general interimar a vrut să renunțe la titlul de doctor, însă instanța a decis că nu este posibil acest lucru. Bogdan Licu a negat orice acuzație de plagiat.

Bogdan Licu, despre acuzațiile de plagiat

Despre acest lucru a vorbit în cadrul interviului susținut în fața comisiei Ministerului de Justiție și a susținut că nu a fost niciodată suspect sau inculpat într-un dosar penal în legătură cu obținerea titlului de doctorat.

 „Nu am fost nici cel mai bun procuror și nici cel mai bun șef de-a lungul carierei mele. Dar cu siguranță am evoluat în timp și ca impact al activității la care am făcut referire și astăzi sunt certitudine mult mai implicat profesional și responsabil decât eram în urmă cu 20 de ani. Cred că și această creștere trebuie avută în vedere și poate în acest context nu s-ar fi așteptat să candidez pentru funcția de procuror-general. Mi-am pus și eu această problemă. Dar dacă decizia pe care o vedeți astăzi este pusă în aplicare, este și pentru faptul că nu am vrut să afectez nici măcar conjunctural imaginea instituției pe care o conduc dar nici imaginea factorilor de decizie în procesul numirii procurorului-general.

Pe de altă parte, însă, nu pot să renunț la a pune în valoare, acum când mă consider la apogeul profesional, calitățile mele din cauza unei acuzații singulare, fără legătură cu activitatea mea profesională și neîntemeiată. Este vorba despre așa-zisul plagiat al tezei de doctorat”, a declarat Bogdan Licu. 

Acesta susține că nu a solicitat niciodată un grad didactic în învățământ și nu a intenționat niciodată ca prin obținerea titlului să beneficieze de un avantaj material.

„Am considerat încă de la început lucrarea de doctorat o modalitate de finalizare a unor cursuri de formare continuă într-un domeniu adiacent celui profesional. Ca dovadă, nu am solicitat niciodată și nu am obținut niciodată vreun grad didactic în învățământul superior. Nu am utilizat niciodată acronicul „dr.” de la „doctor” în vreun înscris oficial.

Nu am intenționat nici ca prin obținerea titlului să beneficiez de un avantaj material. În momentul obținerii acestui titlu universitar, sporul pentru titlu de doctorat se acorda numai persoanelor care susțineau teza de doctorat în domeniul în care se desfășura activitatea.

Nu am fost niciodată suspect sau inculpat într-un dosar penal în legătură cu obținerea titlului de doctor. Dosarul penal la care se face referire a avut obiect un denunț pentru constituirea unui grup infracțional organizat, fals în declarații, instigare la plagiat și plagiat. Acest denunț nu mă privea”, a mai spus acesta.

Avere

Potrivit declarației de avere depusă în anul 2019, Bogdan Licu a câștigat în 2018 un salariu de 4313 euro de la PÎCCJ. Soția acestuia, fost ofițer SRI, a câștigat în anul 2018 un venit de 2620 de euro, incluzând pensia, dar și salariul de la cabinetul individual de psihologie unde lucrează în prezent.

Tot în cadrul interviului susținut pentru a devenit numărul doi în instituție, Licu a vorbit despre lucrurile pe care și le-a dorit să le facă, însă nu a reușit din diferite cauze.

Bogdan Licu: Anul 2019 a fost pentru mine cel mai intens an din viața mea

„Anul 2019 a fost pentru mine cel mai intens an din viața mea. Un an foarte greu. Nu am avut concediu de odihnă, nu am plecat nicăieri, am stat la muncă din momentul în care am fost delegat în această funcție.

Fiind totuși sub presiunea timpului și din nefericire pentru mine, anul acesta au fost și niște situații total ieșite din comun, care nu au mai fost până acum în Ministerul Public: Caracal, care a necesitat foarte mult timp, multă implicare. Nu am avut timp să mă întâlnesc așa cum aș fi vrut cu colegi cu funcții de conducere din țară, cărora să le imprim un anume ritm. De multe ori am vorbit cu ei la telefon.

(…) Au fost evenimente la care nu am putut să particip. Au fost situații în care mi-aș fi dorit să mă implic mai mult și nu am putut pentru că la noi nu este o uzină, sunt foarte multe activități. Mapa mi-o fac după orele 17. Până la orele 17:30 nu ai timp să semnezi nimic.

De asemenea, am vrut să-mi asum și mi-am asumat unele decizii, unele dintre ele ușor impopulare, cum a fost cel cu stabilirea unui program de audiență pentru procurorii-șefi. Am vrut să mi le asum eu, pentru că așa am considerat necesar.

Dacă aș da timpul înapoi, probabil experiența și-ar spune cuvântul și aș fi făcut și alte lucruri. Pe de altă parte, a fost un interimat excesiv de lung. Nu am putut să-mi fac niște proiecte pe termen lung pentru că eu sincer m-am așteptat ca în maxim 30 de zile să fie ocupată funcția de procuror general”, a mai menționat procurorul-general interimar.

Propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, va merge la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a primi un aviz consultativ, urmând ca președintele Klaus Iohannis să dea verdictul final.

Inquam photos/ George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW