Cine este Adrian Ionel, directorul Unifarm acuzat de corupție de DNA
Acuzat de DNA de fapte de corupție în perioada stării de urgență, directorul UNIFARM, Adrian Ionel, a condus instituția timp de șapte ani, perioadă în care mai multe nereguli au fost scoase la iveală. De asemenea, Corpul de control al Ministerului Sănătății a recomandat în anul 2017 chiar demiterea lui Adrian Ionel din fruntea Unifarm, iar investigațiile jurnalistice au relevat achiziții suspecte de la declanșarea epidemiei.
Adrian Ionel a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret și un master de Management al Informațiilor de Securitate Națională la Academia Națională de Informații a SRI.
Acesta a deținut, pe lângă alte poziții în domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România la acel moment. La câțiva ani după ce Adrian Ionel a părăsit Relad, compania s-a aflat în centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolvență de pe piața farmaceutică din România. Adrian Ionel a mai lucrat și în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații, notează HotNews.
În noiembrie 2012, Ionel a fost numit în funcția de director la UNIFARM de către premierul de atunci Victor Ponta, care ocupa și funcția de ministru interimar al Sănătății.
Șef la două instituții în același timp
Adrian Ionel a ocupat simultan în două perioade diferite, timp de două, atât funcția de director la Institutul Cantacuzino, cât și cea de director de la Unifarm, aspect scos la iveală de un raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății.
„La momentul numirii de către ANCSI (n.r. – Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare) la I.N.C. Cantacuzino în data de 12.08.2015 nu s-a ținut cont că domnul Adrian Ionel era director general/manager la Unifarm SA,” se arată în Raportul corpului de control al Ministerului Sănătății, citat de Libertatea.
Corpul de control a aflat că decizia de suspendare a venit, din partea Consiliului de Administrație, abia pe 04.09.2015, la trei săptămâni după ce fusese numit la Cantacuzino.
Situația s-a repetat și la revenirea sa funcția de director la Unifarm, unde a fost repus pe 06.06.2016, în vreme ce revocarea de la Cantacuzino s-a făcut abia pe 21.07.2016, la o lună și jumătate distanță.
Propus pentru demitere după ce a fost prins cu nereguli
Un alt raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății, citat de Libertatea, a relevat nu mai puțin de 18 nereguli printre care se numără Pierderi de 918.000 de lei prin expirarea a 43.220 de doze de vaccin antitetanos, închirierea unor spații fără licitație și lipsuri în evidențele contabile. În propunerile raportului, inspectorii notat „destituirea directorului general și numirea unui alt director cu experiență și capacitate de administrare.”
Achiziții dubioase în perioada pandemiei
Prezentată inițial ca o autoritate a statului care prin contactele sale poate facilita achiziția de materiale sanitare pentru spitale, Unifarm, condusă de Adrian Ionel, s-a grăbit să încheie înțelegeri cu tot soiul de firme de intermediere. O investigație realizată de Rise Project a scos la iveală că imediat după debutul epidemie, Unifarm a achiziționat de la o firmă, controlată de o femeie care a fost condamnată pentru activități interlope, un milion de măști de protecție și aproape 30.000 de combinezoane produse în Turcia.
De asemenea, Unifarm a cumpărat 2,2 milioane de măști ffp1 chinezești cu 2,6 lei/buc. de la Med Healthcare, firma Cameliei Sas soția unui fost ofițer SRI, arată Libertatea.
Un număr de 1,2 milioane de măști de la un producător din China au fost aduse la Unifarm printr-o firmă ai cărei acționari au avut afaceri offshore cu directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel. Măștile au fost declarate neconforme de în Uniunea Europeană și au trebuit retrase, notează sursa citată.
CITEȘTE ȘI: Directorul Unifarm, după ce a fost pus sub acuzare de DNA: Sunt nevinovat
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
Comentarii