Sunday, July 5, 2020
Jurnalism corect


Cine a fost Tamara Buciuceanu-Botez, doamna comediei româneşti

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: ,

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, în vârstă de 90 de ani, s-a stins din viață marți, pe 15 octombrie 2019, la Spitalul Elias din București, din cauza unei afecțiuni cardiace. Regretata acrtiță a jucat pe scenele celor mai mari teatre ale Capitalei și a apărut în producții cinematografice extrem de apreciate la scară largă.

Decorată de Casa Regală, chiar de ziua Regelui Mihai I

Tamara Buciuceanu Botez a primit din partea Casei Regale a României, pe data de 23 octombrie, chiar în ziua în care Regele Mihai I a împlinit 93 de ani, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș, decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.

Tamara a mai primit, în 2011, o stea pe Aleea celebrităților, cu ocazia unui proiect realizat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Primăria Municipiului București.

Studii

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august, 1929, în Bender, Republica Moldova. După absolvirea Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci, județul Galați, tamara a frecventat, între 1948 și 1951 Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași. În anul IV pleacă la București și se transferă la Institutul de Artă teatrală și Cinematografică, unde mai studiază actoria un an.

Carieră în cinematografie, teatru și televiziune

Tamara Buciuceanu Botez a fost una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru, film și televiziune din generația de aur. Actrița a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film.

Născută în 1929, în Tighina, Republica Moldova, supranumită „Doamna comediei româneşti”, Tamara Buciuceanu a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos. Aceasta a jucat în peste 25 de filme.

Doamna comediei româneşti a fost și un remarcabil om de televiziune. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” care prezintă mai multe dintre aparițiile sale memorabile la TVR.

Actrița a jucat pe scenele marilor teatre din București, printre care amintim Giulești, Bulandra, Teatrul Național și Teatrul de Comedie.

Tamara s-a căsătorit în anul 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez, iar după 34 de ani de căsnicie soțul acesteia a murit.

 

 

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW