Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Cinci state membre UE, printre care și România, cer taxe vamale pentru cerealele din Ucraina

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2024

Cinci state membre ale Uniunii Europene din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import importurile de cereale din Ucraina, relatează agenția Reuters. 

Confruntat în ultimele zile cu proteste din partea fermierilor, care alături de transportatori au blocat mai multe drumuri din țară, Guvernul încearcă să calmeze spiritele. Cum prea multe soluții pentru deblocarea situației crizei care aproape că a paralizat România nu se găsesc în lipsa banilor, autoritățile vor măcar să le arate fermierilor că sunt de partea lor.

Deși într-un comunicat de presă transmis luni Guvernul a recunoscut că, începând cu octombrie 2023, România nu a importat absolut deloc cereale din Ucraina, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a semnat, alături de miniștrii de resort din Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia, o scrisoare prin care se solicită Comisiei Europene introducerea de taxe pe importurile de cerealele din Ucraina.

Cele cinci ţări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu şi porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranţa alimentară a Europei şi suveranitatea strategică a UE, susţin miniştrii Agriculturii semnatari.

„Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze pieţele statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi în acelaşi timp să le ajute să îşi folosească la maximum potenţialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii Agriculturii, printre care şi cel ungar Istvan Nagy.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia „au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniştrii agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, şi comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev şi ţările vecine membre UE, în condiţiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022. Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW