Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cîmpeanu a publicat o declarație a profesorului Ioan Pleșa pentru a demonstra că nu a plagiat

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, acuzat de plagiat, a postat pe contul său de Facebook o scrisoare semnată de unul dintre profesorii pe care i-ar fi plagiat, potrivit anchetei Emiliei Șercan. „Acuze demontate și de această dată – mărturia edificatoare a Profesorului Ioan Pleșa”, a scris liberalul pe rețeaua socială, unde a atașat scrisoarea.

Contextul, pe scurt: Potrivit unei anchete publicate pe site-ul Press One, semnată de Emilia Șercan, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (între care și Ioan Pleșa), alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Acum, ministrul a publicat o scrisoare semnată de Pleșa, pentru „clarificarea unor aspecte ce țin de importanța continuității disciplinei de Îmbunătățiri Funciare, în beneficiul pregătirii studenților din USAMV București”.

Ioan Pleșa scrie, între altele, că el a a inițiat realizarea unui îndrumător de lucrări practice de îmbunătățiri funciare, ca suport didactic. Acesta a fost multiplicat în Atelierul USAMV, în ianuarie 2000, după care a propus colectivului de catedră ca această disciplină să fie preluată de Sorin Cîmpeanu.

„Am continuat sa râmân aproape de viața universitară, din pozitia de Profesor consultant, și după anul 2000 si am colaborat îndeaproape cu domnul Cimpeanu Sorin, pentru realizarea mai multor lucrări de îmbunătățiri funciare, în interesul pregătirii studenților.

În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenților, am considerat oportun și necesar că domnul Cîmpeanu Sorin, devenit prin muncă proprie, sub îndrumarea mea, titularul disciplinei de Îmbunătățiri Funciare, să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani. Am dorit astfel să se asigure buna continuitate a pregătirii studenților, la o disciplină căreia i-am dedicat întreaga mea viață profesională și fără de care nu se poate imagina o agricultură modernă.

Am făcut acest lucru cu dorința și din convingerea confirmată că va putea fi cel mai bun continuator al disciplinei de Îmbunătățiri Funciare. Astfel, lucrările practice la disciplina de Îmbunătățiri Funciare au putut fi susținute în continuare conform statului de funcțiuni de câtre profesorul Cîmpeanu Sorin, alături de profesorul Jinga lonel cu care dl. Cîmpeanu a continuat să colaboreze până la ieșirea la pensie a profesorului Jinga lonel, colectivul disciplinei find restrâns la acel moment la cei 2 profesori menționați. Am gândit astfel schimbul de generații, conform uzanțelor universitare firești, în interesul didactic al pregătirii studenților.
Pe tot parcursul colaborării profesionale, dar și după ieșirea mea la pensie și până în prezent, di Cîmpeanu Sorin a avut o conduită profesională și morală ireproșabilă”, se arată în paragrafele evidențiate.

Scrisoarea integrală:

Press One: Sorin Cîmpeanu a plagiat

Potrivit anchetei publicate pe site-ul Press One, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Mai multe detalii aici.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii