Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


China oprește dialogul cu SUA în mai multe domenii / Nancy Pelosi, sancționată pentru vizita în Taiwan

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 august 2022

China a anunțat vineri, 5 august, că îi va impune sancțiuni președintelui Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii (SUA), Nancy Pelosi, în urma vizitei pe care a efectuat-o în Taiwan, relatează Reuters. Totodată, Beijingul a declarat că oprește dialogul militar la nivel înalt cu SUA și că suspendă cooperarea în mai multe domenii. 

China a decis să o sancționeze pe Pelosi și pe familia acesteia ca răspuns la acțiunile sale „vicioase” și „provocatoare”, a anunțat ministerul chinez de externe, conform sursei citate. 

„În pofida îngrijorărilor serioase ale Chinei și a opoziției ferme, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se serios în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine și amenințând pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Mai mult, Ministerul de Externe al Chinei a continuat spunând că va opri dialogurile dintre liderii militari americani și chinezi pe mai multe paliere și că va suspenda discuțiile bilaterale privind clima și siguranța maritimă.

De asemenea, diplomația chineză a mai spus că suspendă cooperarea cu Washingtonul privind prevenirea criminalității transfrontaliere și traficul de droguri și repatrierea migranților ilegali. 

Context

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a încheiat, miercuri, 3 august, vizita din Taiwan, demers criticat aspru de China.

„Nu este ieșit din comun pentru conducerea Congresului să viziteze Taiwan. Nu ar trebui să fim intimidați de retorica Chinei sau de potențialele acțiuni. Este un turneu important pentru Speaker și noi vom face orice pentru a o susține”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, cu o zi înainte de vizita speakerului.

China, prin intermediul Ministerului de Externe, a condamnat vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA în Taiwan, despre care a spus că „are un impact sever asupra relației politice dintre SUA și China” și că afectează suveranitatea și integritatea teritorială a Beijingului.

Problematica Taiwanului vine în contextul în care China consideră că insula face parte din teritoriul său, în timp ce taiwanezii resping suveranitatea chineză.

În ceea ce privește relațiile bilaterale americano-chineze, SUA urmează politica „o singură Chină” și nu recunoaște Taiwan din punct de vedere diplomatic, dar este obligată de Legea americană să ajute insula să se apere în fața amenințărilor.

Astfel, vizita lui Nancy Pelosi ar reprezenta un mesaj de susținere față de poporul taiwanez, pe fondul amenințărilor economice și militare din partea Chinei.

Ultima vizită a unui speaker american în Taiwan a avut loc în anul 1997 și a fost efectuată de republicanul Newt Gingrich.

Președintele chinez a anunțat în mai multe rânduri că își dorește ca insula democrată să fie reunită cu China, inclusiv cu forța, dacă va fi necesar.

În schimb, analiștii internaționali arată că Xi Jinping are un interes direct să evite o confruntare tensionată cu SUA, întrucât urmează, în octombrie sau noiembrie, Congresul Partidului Comunist din China, unde Jinping caută al treilea mandat.

La rândul său, Nancy Pelosi a transmis că oficialii Partidului Comunist Chinez nu pot împiedica liderii mondiali din a vizita insula democrată, deși le interzic liderilor taiwanezi să participe la întâlnirile mondiale.

Sursa foto: Newsquawk / Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW