Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


China amenință cu măsuri de retorsiune în cazul în care SUA vor adopta sancțiuni împotriva sa

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: , ,

Chinezii au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune în cazul în care Congresul SUA va adopta sancțiuni împotriva Beijingului pentru presupusa sa responsabilitate în pandemia de Covid-19.

„Ne opunem în mod ferm acestor proiecte de lege şi vom adopta un răspuns ferm şi măsuri de retorsiune dacă aceste proiecte de lege vor fi adoptate, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez), Zhang Yesui.

La mijlocul lunii mai, la Washington,  senatorii republicani au prezentat un proiect de lege ce i-ar oferi lui Donald Trump puterea de a impune sancțiuni împotriva Chinei, dacă Beijingul nu va furniza „un raport complet” asupra pandemiei de coronavirus.

Pandemia de coronavirus a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, un oraș din centrul Chinei. Ulterior, orașul a fost plasat în carantină pentru o perioadă de două luni și jumătate.

Între timp, virusul s-a răspândit la nivel global, infectând până în prezent peste 5 milioane de persoane, dintre care peste 330.000 au murit.

Administrația Trump acuză autoritățile chineze că nu au alertat la timp lumea despre pericolul epidemiei și au ascuns amploarea ei.

Donald Trump şi secretarul de stat al SUA Mike Pompeo sunt de părere că Beijingul a ascuns un presupus accident dintr-un laborator de virusologie din Wuhan, care este posibil să se fi aflat la originea pandemiei.

Drept răspuns, Beijingul acuză Washingtonul că face din China ţap ispăşitor, în timp ce SUA sunt de departe ţara cea mai afectată de epidemie.

„Nu este nici responsabil, nici moral să ascunzi propriile probleme acuzându-i pe alţii”, a declarat Zhang cu o zi înainte de deschiderea sesiunii anuale a ANP. „Nu vom accepta niciodată urmăriri judiciare nejustificate, nici cereri de despăgubire”, a avertizat el, citat de Agerpres.

Pandemia a fost practic oprită în China, unde cel mai recent bilanţ informează despre aproape 83.000 de cazuri de contaminare, dintre care 4.634 soldate cu deces.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW