Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Chestiunea denumirii „Radio Chișinău”. Cum încearcă primarul pro-rus Ion Ceban să pozeze în salvator, după decizia anti-românească din CMC

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 4 iunie 2022

„Vițelul deștept suge lapte de la două vaci” este proverbul care sintetizează poate cel mai fidel realitatea politică din Republica Moldova, un stat care, după 30 de ani de la obținerea independenței, încă nu s-a hotărât în ce direcție să o apuce. 

Ion Ceban este primar al municipiului Chișinău, ales cu susținerea Partidului Socialiștilor, apropiat Moscovei, și care în timpul campaniilor electorale a fost fotografiat în prezența unor agenți ai serviciilor de informații rusești. Mai mult, face parte din delegațiile partidei pro-ruse din Republica Moldova la întâlnirile în format restrânsă cu emisarii Kremlinului, semn al poziționării sale în partea de sus a piramidei de putere. Totuși, asta nu l-a împiedicat să dezvolte relații foarte bune cu zeci de aleși locali din România. Participă frecvent la întâlnirile organizate de Asociația Municipiilor și a reușit să obțină finanțarea unor proiecte cu fonduri acordate de primăriile unor orașe din România, ultima pe listă fiind Primăria Buzău.

Deși la București pozează într-un politician echilibrat și chiar reformator, Ceban își schimbă total abordarea când ajunge la Chișinău. A refuzat să condamne agresiunea Federației Ruse în Ucraina și, mai mult, i-a acuzat pe refugiați de comiterea unor infracțiuni.

Cazul Radio Chișinău

Și în ceea ce privește România Ceban are o atitudine radical diferită acasă, în comparație cu cea manifestată în timpul zecilor de întâlniri cu primarii. Ultimul caz este legat de Radio Chișinău. La sfârșitul lunii trecute, controlat de socialiști, a votat împotriva utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului deținut de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Hotărârea a stârnit reacții dure în Republica Moldova, în special din partea reprezentanților partidelor pro-românești și pro-europene. În plus, și Ministerul Afacerilor Externe de la București a condamnat cele întâmplate.

Politica cameleonului

Prezent sâmbătă, 4 iunie, la Buzău, unde s-a întâlnit cu primarul municipiului, Emanoil Neagu, Ceban a anunțat că a propus din nou Consiliului Municipal adoptarea proiectului pentru dreptul postului de radio de a-și păstra denumirea, pozând în omul care rezolvă problema, pe care de fapt tot el a creat-o.

„Am înaintat din nou acest proiect de decizie Consiliului General al municipiului Chişinău pentru şedinţa de joi şi cum nu avem garanţia că acest proiect va trece am discutat cu domnul preşedinte al CJ Buzău să luăm decizia în alt fel astfel încât ca cel puţin provizoriu, pe timpul mandatului meu până în noiembrie 2023, Radio Chişinău să poată continua sub această denumire. Astfel, dacă proiectul de decizie al executivului de la Chişinău nu va fi adoptat joi, lunea viitoare voi comvoca Consiliul Primarului şi vom lua această decizie”, a declarat primarul municipiului Chişinău Ion Ceban.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW