Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


CFR a lansat mega-licitația pentru modernizarea căii ferate Cluj Napoca – Oradea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 decembrie 2021

CFR SA a transmis joi, 30 decembrie, către Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea publicării pe portalul „SEAP” documentația de atribuire aferentă proiectării și execuției proiectului de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Valoarea estimată a contractului este de 7,977 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și bugetul de stat.

Proiectarea și execuția lucrărilor se face pe 4 (patru) loturi, delimitate geografic, respectiv:
• Lot 1 Cluj Napoca – Aghireş;
• Lot 2 Aghireş – Poieni;
• Lot 3 Poieni – Aleşd;
• Lot 4 Aleşd – Frontierǎ Ungaria.

După modernizarea, electrificarea liniei și implementarea  Sistemului European de Management al Traficului European (ERTMS) trenurile de călători vor putea circula cu până la 160 km/h, iar trenurile de marfă cu până la 120 km/h.

Primele întârzieri

Conform graficului de implementare publicat în anexele PNRR, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor ar fi trebuit să fie demarată încă din luna iunie a acestui an, astfel încât contractul să fie semnat în cursul lunii august a anului viitor.

Lucrările ar trebui finalizate până în decembrie 2026, însă este greu de crezut că acest termen va fi respectat având în vedere întârzierea actuală, dar mai ales lentoării cu care sunt implementate în general proiectele majore din domeniul feroviar în România.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW