Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


CFA România: Rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a ajuns la 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv

By news.ro , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut, la valoarea de 40,9 puncte, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%.

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania şi-a continuat scăderea şi în luna martie. O consecinţă a acestei aversiuni crescute la risc este şi reducerea anticipaţiilor de creştere economică, care s-au redus cu încă o jumătate de punct procentual faţă de exerciţiul anterior. De asemenea, si anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala la cel putin 4,25%, in urmatoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociatiei CFA Romania a scăzut, la valoarea de 40,9 puncte. Această situaţie a fost determinată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la iniţierea sondajului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, toţi participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio altă opinie. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

„Este de remarcat reducerea ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,7%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022: 3%”, arată asociaţia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW