Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Certificatul UE COVID-19, aprobat de Parlamentul European / Europarlamentar USR-PLUS: Un pas mare pentru milioanele de români care vor să muncească în Europa

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2021

Parlamentul European a aprobat, joi, certificatul UE COVID-19, ce va permite cetățenilor Uniunii Europene să evite carantinarea și izolarea atunci când călătoresc între statele membre. 

Prin certificatul UE COVID-19, o persoană va putea dovedi în toate statele membre ale Uniunii Europene că a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a fost testată negativ la infecția cu SARS-CoV-2 sau că s-a vindecat recent în urma infectării cu coronavirus.

Documentul vine în sprijinul cetățenilor care doresc să evite carantinarea și izolarea atunci când călătoresc între statele membre UE și este nediscriminatoriu și gratuit, valabil pe hârtie sau în format digital”, arată USR-PLUS, printr-un comunicat de presă.

În plus, Parlamentul European recomandă ca testele PCR sau antigen să fie accesibile pentru oricine, mergând până la gratuitate, pentru a evita eventualele discriminări, a mai precizat sursa citată.

Certificatul este un pas mare pentru milioanele de români care vor să muncească și își câștigă existența în Europa. Este un pas spre libertatea și creșterea economică pe care ni le dorim. Rezoluția noastră mai vine și cu un mesaj privind testele accesibile. Trebuie să ne gândim la tineri și la nivelul de trai din România. Un test nu poate costa 400 de lei fără să afecteze tinerii, fără să afecteze cetățenii mai nevoiași. Aceste două merg la pachet, iar Europa a dat azi un mesaj că sprijină libertatea și corectitudinea, iar nu specula făcută în pandemie”, a declarat Nicu Ștefănuță, membru în Comisia de Mediu și Sănătate Publică a Parlamentului European.

Astfel, prin votul dat joi, Parlamentul European a stabilit poziția de negociere cu Consiliul European pentru o decizie finală în ceea ce privește Certificatul UE COVID-19.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, afirma, pe 13 aprilie, că certificatul ar urma să fie demarat ca proiect pilot la începutul lunii iunie, pentru a putea intra în vigoare la sfârșitul aceleiași luni.

România pregătește implementarea Certificatului

Valeriu Gheorghiță a afirmat, marți, că România a început demersurile pentru operaționalizarea Certificatului UE COVID-19.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a fost întrebat în conferința de presă de marți dacă România a început demersurile pentru operaționalizarea certificatului: „Da. (…) Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că e un demers comun al mai multor instituții, printre care ministerul de resort, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP și STS.

Este un demers european şi România a început de mai mult timp… mă rog, e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a adăugat Andrei Baciu.

Iohannis: Nu putem discrimina pe baza vaccinării

Klaus Iohanis a vorbit, în conferința de presă de marți, despre certificatul UE COVID-19. Președintele a precizat că certificatul ar trebui folosit pentru motive medicale, fără să devină un instrument al discriminării.

Nu putem discrimina pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii în două categorii. Acest certificat poate fi folosit pe motive medicale, dacă vreți să mergeți într-o țară și arătați că nu ați fost infectat cu COVID sau că sunteți vaccinat(..)Nu poate îngrădi libertatea de mișcare. Nu existența certificatului este problematică, ci felul cum îl folosim, să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu îl facem instrument al discriminării”, a spus președintele, în conferința de presă de marți.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW