Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Cererea procurorilor DNA pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Klaus Iohannis

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 ianuarie 2021

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis președintelui Klaus Iohannis referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu. Fostul prim-ministru este acuzat că ar fi luat mită în valoare de 800.000 de lei de la compania austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse mainnews.ro.

In cursul zilei de azi, 12 Ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis Președintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale față de o persoană care la data faptelor avea funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, potrivit unui comunicat al PICCJ.

CITEȘTE ȘI: DNA cere președintelui României încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu / Procurorii spun că au probe noi în dosarul în care Senatul a respins, în 2019, ridicarea imunității

Călin Popescu Tăriceanu a transmis că se consideră nevinovat, motivul invocat de el fiind că Executivul nu a aprobat plăți către compania vizată în dosar.

Totodată, fără să prezinte dovezi, Tăriceanu îl acuză pe Klaus Iohannis că ar sta în spatele acțiunii DNA.

CITEȘTE ȘI: Tăriceanu se apără, după ce DNA a solicitat începerea urmăririi penale împotriva sa: Guvernul pe care l-am condus nu a făcut nicio plată către Microsoft

Comunicatul DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW