Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Ceremonie de lansare a gazoductului Grecia-Bulgaria la Sofia / Mesajul transmis de Nicolae Ciucă


Liderii din România, Grecia, Bulgaria, Azerbaidjan, alături de președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, au inaugurat sâmbătă, 1 octombrie, gazoductul Grecia-Bulgaria, prin care țara noastră, cât și Republica Moldova sau Ucraina, vor putea importa gaze din Azerbaidjan.

Delegația României a fost condusă de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

În discursul său, șeful Guvernului a făcut apel la solidaritate în față amenințării energetice a Federației Ruse.

„Orice pas luat pentru a crește securitatea energetică regională la scară mai largă în Europa are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea cu energie fiabilă, accesibilă și sigură este cheia pentru atingerea obiectivelor noastre de recuperare și reziliență.

Trebuie să continuăm să ne angajăm cu parteneri pentru a le crește capacitățile de producție. De asemenea, trebuie să ne terminăm temele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele pentru a ne diversifica și a acționa în solidaritate între membrii europeni și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina.  Operaționalizarea interconectorului contribuie semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.

Ar trebui să rămânem realiști și să recunoaștem că diversificarea aprovizionării trebuie să accelereze, deoarece Europa trebuie să accelereze, deoarece Europa trebuie să scape de dependența de combustibilii fosili ruși”

De asemenea, Ciucă a explicat că, astfel, România și alte state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze vor avea acum acces la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP).

Context

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat la Romanian International Gas Conference, că acest gazoduct va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

„Grecia va deveni un nod de depozitare și transport a gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și nevoile din zonă și, bineînțeles, și nevoile României”a declarat prim-minstrul grec, Kyriakos Mitsotakis pe 7 iulie, la operaționalizarea gazoductului.

Șeful Executivului român, Nicoale Ciucă, aflat în vizită de lucru în Republica Elenă, a mulţumit atunci premierului Greciei pentru efortul făcut pentru a avea acest interconector finalizat și a arătat că, pe lângă aprovizionarea cu gaze a României și Bulgariei, va putea asigura și securitatea energetică a țărilor vecine, Ucraina și Republica Moldova.

„Îi mulțumesc prietenului meu pentru efortul pe care l-a făcut să avem acest interconector între Grecia și Bulgaria finalizat. Va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conductua Brua. Interconectorul asigură aprovizionarea cu gaze Bulgariei și Românieiși putem asigura gaze Republicii Moldova și Ucrainei”, a spus Nicole Ciucă.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW