Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Centrul European de Instruire F-16 a fost inaugurat luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti

By news.ro , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023

Centrul European de Instruire F-16, care va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi, este inaugurat luni, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. La acest centru vor fi pregătiţi piloţi români, precum şi piloţi din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina.

”Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) va avea loc luni, 13 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti”, a anunţat MApN.

Evenimentul a fost programat de la ora 12.00, urmând să aibă loc discursuri ale mai multor oficialităţi.

Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi.

Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa.

Primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti săptămâna trecută.

Conform MApN, centrul va contribui la accelerarea procesului de  formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.

”Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW