Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus/ Director: Dacă am avea bani și un pic de ajutor, eu cred că în trei, patru luni am putea intra pe piață

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 martie 2020 Etichete: ,

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, a anunțat, miercuri, că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și că la Timișoara s-a început efectuarea primelor teste.

 „O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem vaccinul (echivalentul a 1.000 de doze). Astăzi începem testele. Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a precizat Virgil Păunescu.

Directorul Oncogen a declarat pentru Press Alert că procesul respectiv a început în luna ianuarie, iar dacă în următoarele patru săptămâni testele vor da rezultate pozitive, va discuta cu Agenția Medicamentelor pentru studiul de fază unu.

 „Noi am pus la punct tehnologia în ianuarie. De atunci ne chinuim să sintetizăm, adică să producem vaccinul. Este un amestec de proteine, de fapt, numai că proteinele seamănă cu cele din capsula virusului. Nu a fost ușor să le punem la punct. Acum le avem și am început testele pe celule umane.

Dacă testele în următoarele patru săptămâni, cam atât estimăm că va dura pe celule umane, vor fi pozitive, vom începe discuția cu Agenția Medicamentelor pentru studiul de fază unu, zece voluntari pe care să-i vaccinăm”, a declarat Păunescu.

Profesorul a declarat că depinde foarte mult de autoritățile române, pentru că OncoGen are fabrica de vaccinuri la etajul trei, „doar că ea nu a fost pusă în funcțiune deoarece nu avem sprijin suficient”.

„Depinde mult de autoritățile române, pentru că noi avem fabrica de vaccinuri la etajul trei, doar că ea nu a fost pusă în funcțiune pentru că nu am avut sprijin suficient. Să faci teste pe om, trebuie să fabrici vaccinul în condiții igienice, de fabrică de medicamente. Ieri am stat de vorbă cu doamna Raluca Turcan și i-am spus că de urgență ne-ar trebui vreo 3,5 milioane de euro, pentru că instalațiile respective ar fi trebuit puse în funcțiune, dar nu au fost, nu mai vreau să dau vina acum pe nimeni pentru că am fost un pic sabotați.

Nu știm care este starea lor și avem nevoie de 3,5 milioane de euro să le punem rapid în funcțiune, pentru că noi cam într-o lună, o lună și jumătate, hai să zicem două, am putea să trecem la fabricare. Ce vedeți în fiolele alea trebuie fabricat în condiții de fabrică de vaccin, ele sunt fabricate acum în condiții de cercetare și sunt diferențe. Și atunci vom putea trece, odată cu primele țări din lume, la testarea pe oameni”, a explicat Virgil Păunescu.

Virgil Păunescu consideră că în aproximativ patru luni, dacă lucrurile merg în continuare așa cum anticipează și studiul va primi sprijinul necesar, vaccinul ar putea ajunge pe piață.

 „Dacă am avea bani și un pic de ajutor, eu cred că în trei, patru luni am putea intra pe piață. Nu îmi dau seama cât ar costa, nu sunt ieftine. În mod direct, la realizarea vaccinului au lucrat patru oameni, indirect, vreo șapte, opt. Vreau să lămurim un lucru, să nu ne trezim mâine cu pacienți la ușă. Vaccinul, așa cum arată, este în scop de cercetare finalizat. Acesta va fi și cel care va fi administrat, dar trebuie fabricat în alte condiții. Noi nu putem vaccina mâine pacienții, mai durează câteva luni, dacă suntem ajutați”, a încheiat cercetătorul timișorean.

Inquam Photos / Alexandru Prepel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *