Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Centrele de îngrijire socială din România, în atenția ONU

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 iulie 2023 Etichete: ,

Comitetul ONU împotriva torturii (CAT) a publicat vineri, 28 iulie, un raport un raport cu privire la condițiile din Noua Zeelandă, România, Spania și Elveția, după ce a examinat cele patru state. Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la supraaglomerarea continuă din închisori, instituțiile psihiatrice și centrele de îngrijire socială, precum și la condițiile precare în care se află deținuții, pacienții și rezidenții.

România a fost lăudată pentru progresele pozitive realizate în țară, în special pentru abolirea termenului de prescripție a torturii și eforturile semnificative de modernizare a infrastructurii existente din închisori.

În ceea ce privește rapoartele privind tortura și relele tratamente aplicate de către polițiștii de frontieră, inclusiv în contextul respingerii migranților care căutau protecție la frontierele sale, Comitetul a solicitat României să investigheze toate aceste acuzații și să îi urmărească penal pe făptuitori.

De asemenea, Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dispozițiile legislative care permit ca familiile cu copii și alți migranți aflați în situații vulnerabile, cum ar fi victimele torturii, să fie plasați în detenție pentru imigranți.

Comitetul a recomandat României să se abțină de la reținerea acestor grupuri vulnerabile și să își revizuiască legislația privind imigrația.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW