Friday, May 14, 2021
Jurnalism corect


Cele trei proiecte pentru care Guvernul își asumă răspunderea, trimise, miercuri, în Parlament

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Guvernul va trimite, miercuri, către Parlament, cele trei proiecte pe care își va angaja răspunderea, potrivit unui anunț al șefului de Cancelarie a lui Ludovic Orban.

Urmează ca Parlamentul să anunțe calendarul pentru această procedură.

Guvernul a anunțat că își asumă răspunderea în Parlament pentru modificarea legilor justiției prin amânarea intrării în vigoare a trei prevederi (pensionarea anticipată a magistraților, creșterea vechimii pentru intrarea în magistratură, creșterea numărului de judecători care formează completele), legea privind plafoanele bugetare și legea de modificare a ordonanței 51 privind transportul intrajudețean.

Guvernul a adoptat, marți, proiectul de lege pentru prorograrea termenelor pentru anumite legi din justiție care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

„În ședința de Guvern au fost propuse spre dezbatere și adoptare proiectele de lege pentru acre Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament. Este vorba despre proiectul de modificare a legilor justiției în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, creșterea vechimii pentru accedera la institutul național de magistratură a magistraților, de la doi la 4 ani și vorbim despre situațiile completelor de judecată formate  din 3 magistrați la instanțele de apel. Această prevedere urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Având în vedere disfuncționalitățile grave care ar urma să aibă loc în actul de justiție, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorograrea acestor termene și urmează să-și asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgență”, a spus Ionel Dancă.

Șeful cancelariei a mai spus că Guvernul își asumă răspunderea și pentru proiectul de lege pentru reglementarea transportului rutier, dar și pentru proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

„Al doilea proiect de  lege pentru care Guvernul urmează să-și anagajeze răspunderea este proiectul de lege pentru reglementarea transportului rutier intrajudețean pentru a rezolva problema transportului școlar. Proiectul de lege a fost dăzbătut în ședința de Guvern și soluția adoptată este aceea de a permite actualilor operatori de transport care dețin licențe de transport în vigoare să preia copiii școlari și persoanele cu dizabilități și personale vârstnice de la punctele în care acestea au fost stabilite conform unui ordin comun. Umrează să fie și procedura de preluare, până la organizarea licitațiilor în vederea asigurării transportului rutier intrajudețean în categoria de serviciu public. În acest moment, acest serviciu, ca urmare a ordonanței 51, este considerat serviciu comercial. Urmează ca până la finalul anului următor să se organizeze licitațiile pentru licențierea transporatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu. Până la organizarea licitațiilor, actulaii operatori vor avea autorizația de a prelua persoanele.

Al treilea proiect de lege  pentru care Guvernul urmează să-și anagajeze răspunderea este proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020. Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect pentru că este absolut vital ca până la finalul anului să avem proiectul de buget pentru 2020. Este un proiect de act normativ în baza căruia urmează ca autorităţile locale să-şi elaboreze propriile bugete şi să dea drumul la proiectele de investiţii”, a mai menționat Ionel Dancă.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW