Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Cele mai bine plătite job-uri din România. În ce domenii se câștigă cel mai bine

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 16 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Mulți tineri se întreabă în ce domeniu să activeze pentru a se bucura de venituri lunare consistente și la ce trebuie să se aștepte atunci când vor intra în câmpul muncii. Un raport anual arată că cele mai bine plătite locuri de muncă din România vin din mediul IT, juridic și banking.

Potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs, IT-iștii, avocații, bancherii și specialiștii în resurse umane au fost, în 2018, angajații cu cele mai mari salarii din România.

„În luna martie a acestui an, salariul mediu (net) la nivel naţional a ajuns la valoarea de 3.075 de lei, în creş­tere cu 13,7% faţă de perioada si­milară din 2018 și în creştere faţă de luna precedentă (februarie 2019) cu 142 lei (+4,8%)”, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică.

IT-iștii, cei mai bine plătiți angajați din România

Angajații din IT continuă să aibă cele mai consistente salarii din România. Studiul arată că salariul mediu net din IT, la nivel național, a fost anul trecut de 5 731 de lei pe lună.

„Un programator câștigă între 1.000-3.000 de euro în funcție de vechime și firmă, însă pe măsură ce urcă în funcții de conducere poate să treacă de 5.000 de euro lunar”, transmite eJobs.

Cu toate acestea, România este țara în care angajații din IT au cele mai mici salarii, comparativ cu celelalte țări din sud-estul Europei, conform eJobs. Salariile din domeniu ar fi mai mici chiar și decât cele din Bulgaria, asta în contextul în care aici salariile sunt, în medie, mai mici decât la noi.

„Numărul tot mai mare de joburi în IT, perspectivele de avansare rapidă, dar şi pachetele salariale şi extrasalariale sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, în ultimii doi ani, pe primele locuri în topul celor care strâng, de la lună la lună, cel mai mare număr de aplicaţii din partea candidaţilor”, transmit specialiștii de la eJobs

În prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate peste 500.000 de aplicări pentru joburile din IT.

Angajaţii firmelor de IT din România şi cei care desfăşoară activităţi în domeniu sunt scutiți de impozitul pe venit, din februarie 2018.

Avocații și notarii, printre cei mai bine plătiți angajați

Salariile din mediul juridic sunt pe locul doi în top, cu venituri medii lunare de 4 571 lei. Printre cei mai bine plătiți angajați din acest domeniu se numără notarii și avocații.

În cazurile extreme, veniturile acestor angajați pot ajunge în unele luni și la 20.000-30.000 de euro, conform aceleiași surse.

Nici magistrații nu sunt de neglijat din punct de vedere al salariului. Marian Enache, judecatorul CCR în vârstă de 65 de ani, este magistratul care încasează cel mai mare salariu din România. Acesta câștigă lunar 812 982 de lei pe lună, respectiv 15 055 euro, din pensia de stat, pensia de avocat, indemnizatia de fost parlamentar și din indemnizația de revoluționar.

Salarii mari pentru cei care lucrează în bancă

Foarte bine plătite sunt și locurile de muncă din domeniu „banking”. Aici se câștigă, în medie, 4 226 lei pe lună, însă pe funcțiile de conducere salariile pot trece și de 3.000-4.000 de euro. Directorii de bancă comercială pot câștiga și undeva la 10 000 de euro pe lună, iar unul de sucursală ajunge și la 3 500 de euro pe lună, conform studiului.

Potrivit ZF.ro, băncile care oferă cele mai atrăgătoare remunerații sun ING Bank, Banca Transilvania și Garanti Bank.

Salariu mediu net în cadrul ING Bank ar fi de 8. 300 de lei net pe lună, în timp ce la CEC Bank media ar fi undeva la 3 500 de lei net, anul trecut.

La Banca Transilvania, salariu mediu ar fi de 6.800 de lei pe lună, iar la Garanti Bank de 6 300 de lei pe lună.

În ce domenii mai câștigă românii bine

Următoarele în topul angajaților cu cele mai mari salarii din România sunt cei care provin din  finanțe și contabilitate, cu 3 930 de lei pe lună, controlul calității cu 3 646 de lei și angajații din resurse umane, cu un salariu mediu lunar de  4 048 de lei.

Aceiași sursă arată că în asigurări se câștigă în medie 3 565 de lei pe lună iar în construcții și imobiliarele 3 234 de lei pe lună.

Bănoase sunt și job-urile din administrația publică, cu o medie lunară de 3 197 de lei și din domeniul ingineriei mecanice cu 3 077 de lei pe lună.

Conform studiului, cele mai bine plătite locuri de muncă sunt în zona București-Ilfov, media fiind de 1 989 de lei pe lună.

În același timp, angajații din Vest au salarii medii nete de 2 745 de lei pe lună, în timp ce cei din Nord-Vest câștigă în medie 2 729 de lei pe lună.

În centrul țării salariile sunt, în medie, de 2 666 de lei pe lună.

“Cei din Sud-Est – 2.618 lei. Media din regiunea de Sud (Muntenia) este de 2.580 de lei, în Nord-Est de 2.548 de lei, iar în Sud-Vest Oltenia de 2.535 de lei”, mai arată studiul .

sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW