Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Cel puțin 48 de morți în urma cutremurelor din Japonia

By news.ro , in Stirile zilei , at 2 ianuarie 2024

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje de susținere.

„România este alături de Japonia în aceste vremuri dificile. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor cutremurelor”, a transmis Klaus Iohannis.

„În numele Guvernului, transmit cele mai profunde condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în cutremurul devastator şi doresc o recuperare rapidă pentru cei răniţi. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul japonez în aceste momente dificile”, a transmis Marcel Ciolacu

Știrea inițială: 

Autorităţile japoneze au anunţat marţi că bilanţul cutremurelor care au lovit luni Japonia a crescut la cel puţin 48 de morţi, în timp ce echipele de salvare au dificultăţi în a ajunge în zonele izolate de pe coasta de vest a ţării, unde clădirile s-au prăbuşit şi drumurile au devenit impracticabile, iar mii de locuinţe au rămas fără curent electric.

Jumătate dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima, în peninsula Noto, în extremitatea nordică a prefecturii Ishikawa. Autorităţile locale au raportat, de asemenea, 14 răniţi grav şi „mulţi” răniţi uşor.

Un prim bilanţ iniţial, luni, anunţa doar şase morţi, dar marţi dimineţa numărul a crescut la 30.

Între timp, centrul Japoniei a fost afectat de 155 de cutremure care s-au produs de luni de la ora locală 16.00 (9.00, ora României) şi până marţi la ora locală 9.00, potrivit agenţiei meteorologice japoneze JMA. Cele mai multe dintre aceste cutremure au fost înregistrate cu magnitudini mai mari de 3.

Până luni seară, aproximativ 100.000 de persoane primiseră ordin să îşi evacueze locuinţele şi să se îndrepte spre terenurile de sport şi sălile de sport ale şcolilor, folosite în mod tradiţional ca spaţii de cazare în timpul dezastrelor naturale. După ce avertizările de tsunami au fost ridicate, marţi, o mare parte dintre aceste persoane evacuate au putut să se întoarcă acasă.

Peste 150 de replici au fost înregistrate după cutremurul principal, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie, care a avertizat că seisme puternice ar putea avea loc în continuare în zilele următoare.

Mii de soldaţi, pompieri şi poliţişti din întreaga ţară au fost trimişi în peninsula Noto din prefectura Ishikawa, zona cea mai afectată de cutremur şi relativ inaccesibilă.

Operaţiunile de salvare sunt îngreunate de avariile produse la drumuri şi de închiderea aeroportului din Noto, unde au fost raportate pagube pe pistă şi la terminal. Potrivit postului public de televiziune NHK, aproximativ 500 de persoane au rămas blocate în maşini parcate în parcarea aeroportului.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW