Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Cel mai mare protest din Spania împotriva amnistierii separatiştilor catalani. 170.000 de persoane au patricipat

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Aproximativ 170.000 de oameni au mărşăluit sâmbătă prin Madrid, fluturând steaguri spaniole, în cel mai mare protest de până acum împotriva legii de amnistie pe care socialiştii spanioli au convenit-o cu privire la încercarea din 2017 a separatiştilor din Catalonia de a forma un guvern, transmite Reuters.

Manifestaţia, cea mai recentă dintr-o serie de proteste din oraşele din Spania împotriva amnistiei, a avut loc la două zile după ce premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a câştigat un mandat de patru ani, cu sprijinul partidelor naţionaliste catalane şi basce, în schimbul acceptării legii.

Ţinând pancarte pe care scriea”Trădătorul Sanchez” şi ”Nu vindeţi Spania”, protestatarii au demonstrat împotriva legii despre care patru asociaţii judiciare, partide politice de opoziţie şi lideri de afaceri au declarat că ameninţă statul de drept şi separarea puterilor.

Autorităţile estimează că numărul manifestanţilor este de 170.000.

Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular de opoziţie, conservator, şi Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, au participat şi ei la marşul organizat de grupuri civile.

Amnistia va acoperi aproximativ 400 de persoane implicate în acţiunea de independenţă care a ajuns la apogeu în 2017, incluzând separatişti, dar şi poliţişti implicaţi în ciocniri cu activişti.

Referendumul pentru independenţă a fost declarat ilegal de către tribunale şi a dus la cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele decenii.

Amnistia va fi cea mai mare din Spania de la amnistia generală din 1977 pentru crimele comise în timpul dictaturii lui Francisco Franco şi prima lege de amnistie aprobată în Uniunea Europeană din 1991, potrivit consiliului de cercetare CSIC din Spania.

Sanchez, care a câştigat joi un vot parlamentar pentru formarea unui nou guvern, cu 179 de voturi pentru şi 171 împotrivă, a apărat legea spunând că o amnistie ar ajuta la calmarea tensiunilor din Catalonia.

Protestatarii, inclusiv grupurile neonaziste, au organizat demonstraţii zgomotoase în faţa sediului socialist din Madrid timp de 15 nopţi consecutiv, de când a fost anunţat acordul.

Au existat ciocniri cu poliţia care au dus la rănirea unor poliţişti şi demonstranţi, dar în general protestele au fost paşnice.

Într-un sondaj realizat de Metroscopia la mijlocul lunii septembrie, aproximativ 70% dintre respondenţi – 59% dintre ei susţinători socialişti – au declarat că sunt împotriva ideii unei amnistii.

FOTO: twitter

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW