Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


CEDO dă verdictul astăzi în cazul Laurei Codruța Kovesi

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 mai 2020 Etichete: ,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului este așteptată să se pronunțe marți în procesul intentat de Laura Codruța Kovesi, care a contestat revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Demiterea din funcție a fost solicitată în februarie 2018 de ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. După ce într-o primă fază președintele, Klaus Iohannis, cel care trebuia să semneze decretul, a tot amânat anunțarea unei decizii, Curtea Constituțională a fost solicitată să tranșeze chestiunea. CCR a decis că președintele este obligat să aprobe demiterea, o decizie ce a provocat controverse la momentul respectiv. În data de 9 iulie Iohannis a anunțat revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Ce reclamă Kovesi

Ulterior, Laura Codruța Kovesi s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. Fosta șefă DNA a  invocat privarea de dreptul la o audiere echitabilă,  considerând că nu s-a putut apăra în fața unei instanțe în privința demiterii disciplinare.

În același timp, Kovesi susține că a fost eliberată din funcție din cauza faptului că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale care au afectat justiția.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW