Wednesday, October 28, 2020
Jurnalism corect


CEDO a condamnat Franța la plata de daune pentru șapte români, evacuați dintr-o tabără ilegală

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 mai 2020 Etichete: , , ,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa să plătească daune de câte 7.000 de euro pentru șapte români de etnie romă, deoarece nu a ţinut cont de consecinţele evacuării taberei în care locuiau aceștia şi nici de situaţia particulară a persoanelor în cauză, transmite Agerpres.

Potrivit comunicatului emis de CEDO, şapte cetăţeni români de etnie romă au înaintat o plângerea în aprilie 2013, după decizia autorităţilor de a evacua o tabără neautorizată pe care aceştia o ocupau de şase luni la Courneuve, în regiunea pariziană.

Fără propunere de relocare, romii au plecat în cele din urmă de unii singuri, instalându-se provizoriu într-o altă tabără, fără caravanele care, după cum afirmă ei, le-ar fi fost confiscate.

Circumstanţele evacuării forţate a taberei şi condiţiile lor de viaţă ulterioare ‘nu constituie un tratament inuman şi degradant’, au considerat judecătorii de la Strasbourg, însă, ‘din cauza termenului scurt între ordinul prefectului şi punerea sa în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecinţelor expulzării şi a situaţiei particulare a reclamanţilor’.

În consecinţă, statul francez a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit instanței de la Strasbourg, apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporţionalitate pe care autorităţile sunt obligate să-l efectueze’, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul în speţă.

Statul francez a fost condamnat să achite fiecărui reclamant câte 7.000 de euro ca despăgubiri morale.

Sursa foto: RFI

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW